Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

A csatlakozás óta pesszimistábbak a cégek

2005.04.28. 11:34
Az Ecostat felmérése szerint másfél éve nem voltak ilyen pesszimisták a hazai vállalatok. 2004-ben a reáljövedelem mérsékelt növekedése miatt a lakossági fogyasztás mindössze 2,8 százalékkal bővült.
Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra-indexe kismértékben csökkent, értéke másfél éves visszatekintésben a legalacsonyabb, 45,9 százalék. A hazai vállalatok üzleti bizalmi trendje több mint fél évig alig változott. A mutató fokozatos ez évi csökkenése negatív irányú tendencia-változás kezdetét jelentheti, ami a makrogazdaságban regisztrált, várakozásoktól elmaradó teljesítményadatokkal hozható összefüggésbe.

Rossz kilátások

Az ország meghatározó külkereskedelmi partnereinek fejlődési kilátásai nem túl kedvezőek, jelentős felvevőpiacaink bővülésével rövid távon nem lehet reálisan számolni. 2004-ben a reáljövedelem mérsékelt növekedése miatt a lakossági fogyasztás mindössze 2,8 százalékkal bővült.

Idén a kormány egyensúly javító törekvései továbbra is szerény, a tavalyit valamivel meghaladó reáljövedelem emelkedést tesznek lehetővé, így az év egészében a fogyasztás 3,2 százalékos bővülésével számol az Ecostat. A KKV szektor belföldi piaci kilátásait az éles versenyben való helytállásuk határozza meg.

Az állam működési kiadásainak leszorítására, a költségvetés egyensúlyi helyzetének javítására hozott központi intézkedések a hazai vállalkozásokat jórészt közvetett módon érintik. A vállalatok gazdálkodási feltételeinek javításában komoly előrelépést hozhat az adórendszer átfogó reformján belül a gazdálkodó szervezetek adóterheinek racionális csökkentése.

Ellentmondások

Áprilisban a hazai kis- és középvállalatok fél éves gazdasági várakozásai borúlátóbbak, mint az első negyedévben voltak. A makro- és mikroszinten várhatóan szűkülő mozgásteret a reálgazdaság első negyedévi gyengélkedése, a növekedési ütemek lassulása idézi elő.

Az utóbbi hónapokban a magyar gazdaság nemzetközi megítélése meglehetősen ellentmondásos. Saját vállalkozásuk fejlődési kilátásait a korábbinál mérsékeltebb optimizmussal értékelik a cégek. E szerint vállalkozása helyzetét kismértékben javulónak tartja a vállalkozások 29 százaléka, változatlannak 42 százalékuk. A pesszimista válaszok aránya csökkent, értéke 29 százalék.

A kis- és középvállalatok előrejelzése szerint a termelési feltételekben ebben az évben pozitív változás már nem várható. Az ország uniós tagságának egy éves tapasztalatai alapján látható, hogy a csatlakozás, a hazai vállalatok szűk körét érinti kedvezően. Rövid távon a cégek többsége az új versenyhelyzet kihívásaival szembekerülve korábbi piaci pozíciói gyengülését éli meg.