Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A magyar üzleti élet pesszimistább, mint a lakosság

2001.10.08. 09:08
A GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexe szeptemberben mínusz 10,1 pontra, két éve nem tapasztalt alacsony szintre süllyedt.
A lakossági várakozások augusztushoz képest nem változtak. Az üzleti várakozások viszont jelentősen romlottak. Az üzleti bizalmi index az egy hónappal korábbi mínusz 3,1-ről szeptemberben mínusz 7,3 pontra csökkent, ami két éve nem látott alacsony szint.

Az üzleti szférán belül az ipari bizalmi index tavaly év vége óta szinte folyamatosan esik, szeptemberben pedig tovább romlott a termelési színvonal elmúlt és következő negyedévre vonatkozó megítélése.

A belföldi rendelésállomány augusztushoz viszonyítva csökkent, az exporté viszont kissé javult. A kereskedelemben a következő hat hónap lehetőségeinek megítélése számottevően romlott.

A lakosság várakozásai alig változtak

Nem mutattak változást a háztartások jelenlegi pénzügyi helyzetére vonatkozó válaszok. A következő 12 hónapot illetően azonban már kevésbé optimisták a válaszadók.

A háztartások közel egy éve a munkanélküliek számának csökkenését tartják valószínűnek. Az ősz elején nem változott a lakosság tartós fogyasztási cikkek iránti kereslete, a következő 12 hónapban azonban keresletük bővülését tervezik. A megtakarítás szempontjából egyre kedvezőbbnek értékelik a helyzetet: a következő 12 hónapot tekintve nő a megtakarítást tervezők aránya.