Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Konvergenciaprogram: áprilisig tények kellenek

2006.09.22. 12:38
Az Európai Bizottság támogatja az újabb konvergenciaprogramot, de abban továbbra is lát kockázatokat - áll a Reuters-hez eljuttatott előzetes véleményben. A kormány áprilisig kapott időt, hogy tényleges intézkedésekkel alátámassza a tervet.

Az Európai Bizottság támogatja a magyar konvergencia programot, ugyanakkor számos kockázatot megnevez és a tervek következetes és szigorú végrehajtására szólít fel - áll a Reuters-hez eljuttatott előzetes véleményben. A bizottsági anyag hivatalos publikációja jövő kedden várható.

A lehető leghamarabb reformok kellenek

A Bizottság ajánlása, hogy 2009-re az államháztartási hiány csökkenjen a GDP 3 százaléka alá. Ez gyakorlatilag megegyezik a konvergenciaprogramban megfogalmazott szándékkal. A reformokat a lehető leghamarabb kell indítani az államigazgatásban, az egészségügyben, a nyugdíjrendszerben, az oktatásban. A kiadásoknak fokozatosan mérséklődniük kell.

Az Európai Bizottsággal folytatott konzultációk alapján Veres János pénzügyminiszter arra következtet, hogy a jövő héten szerdán jóváhagyják a magyar konvergenciaprogramot. A miniszter a Reuters-nek adott rövid telefoninterjújában elmondta: számos konzultációt folytatott, köztük Joaquin Almuniaval, az Európai Bizottság pénzügyi biztosával, és informális tanácskozása volt az Ecofin, az EU pénzügyminiszterek tanácskozásán. " Minden jel arra utal, hogy jóváhagyják a programot" - mondta.

Veres: Nem kérdőjelezték meg a program lényegét

Veres arra számít, hogy a bizottság hangsúlyozni fogja: az idén elkezdett pénzügyi reformprogramot a kormány megvalósítja. " Számos kérdést tettek fel nekünk, de olyat nem, amely a program elfogadását,  vagy a program lényegét kérdőjelezte volna meg" - említette. A miniszter hozzátette: partnerei főként azt firtatták, vajon Magyarország a program által megadott pénzügyi pályán tud-e majd mozogni a 2010-es általános választások közeledtével. "A részletes reformtervet, amit a korábbi programból hiányoltak, tartalmazza a program, ami szintén megalapozottá teszi, hogy azt el fogják fogadni" - jelezte.

Magyarország államháztartásának hiánya a bruttó hazai termék 10,1 százalékát éri el, és ez a legnagyobb az Európai Unióban. A kormány 2007-re a hiányt 6,8, majd 2009-re 3,2 százalékra akarja leszorítani. A jóváhagyott adóemelések és kiadáscsökkentések révén évi 1000 milliárd forintos hiánymérséklésre számít a kormány, az adóemelések viszont a gazdasági növekedés ütemét a felére, jövőre 2,2 százalékos ütemre lassítják - említette meg a Reuters.