Géza
-12 °C
-4 °C

Fidesz: számok vannak, intézkedések nincsenek

2006.08.27. 15:23
A Fidesz szerint nem elegendő, hogy számok vannak a kormány konvergenciaprogramjában. Brüsszelnek az intézkedéssorozatokat is ki kellene tudnia olvasni.

A Fidesz alelnöke szerint számok részletesen vannak a konvergenciaprogram eddig napvilágra került elemeiben, de hiányoznak azok az intézkedéssorozatok, így az egészségügy, vagy a nyugdíjrendszer területén, amelyek alapján ezek a számok kijöhetnek. Varga Mihály szerint ezért várható, hogy Brüsszel elutasítja a dokumentumot.

Varga Mihály vasárnapi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: bízik abban, hogy a szocialista képviselők mégis részt vesznek az Országgyűlés költségvetési bizottságának hétfői ülésén, amelyet a testület elnökeként maga hívott össze a konvergenciaprogram megvitatására.

Elmondása szerint ő mindenképpen levezeti az ülést, amely, ha a szocialista képviselők nem gondolják meg magukat, nyilván gyors lesz. Varga Mihály azt is szeretné ha a benyújtásig hátralévő időszakig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter is megosztanák gondolataikat az illetékes bizottsággal.

Szabó Lajos, az MSZP-frakció költségvetési munkacsoportjának vezetője csütörtökön egyetértett azzal a fideszes javaslattal, hogy a felzárkóztatási programról még az ötpárti egyeztetés előtt tárgyaljon a költségvetési bizottság, azonban a legnagyobb ellenzéki párt által kitűzött időpontot nem tartotta megfelelőnek. Azt javasolta, hogy az ülést kedden, 29-én, még a 15 órakor kezdődő ötpárti egyeztetés előtt, 13 órakor tartsák meg. Mint mondta, az ülésen a kormányzati oldalt Veres János pénzügyminiszter képviselné.

Szabó Lajos azért javasolta a keddi időpontot, mert augusztus 28-ra ugyanezen témában már korábban frakcióülést hirdettek, melyen a költségvetési bizottság MSZP-s tagjainak is kötelező részt venniük.

A szocialista politikus csodálkozott, hogy a legnagyobb ellenzéki párt mindezek ellenére a hétfői időponthoz ragaszkodik. Mint mondta, az MSZP továbbra is fenntartja ajánlatát a keddi 13 órai üléssel kapcsolatban, és készen áll arra, hogy a költségvetési bizottság még az ötpárti egyeztetés előtt tudjon tárgyalni a konvergenciaprogramról.