Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Az uniós pénzügyminiszterek visszadobták a magyar pénzügyi terveket

Szeptember 1-ig kell új konvergenciaprogramot készítenie a kormánynak, miután az uniós pénzügyminiszterek kedden jóváhagyták az Európai Bizottság ajánlását és visszadobták a magyar eurócsatlakozást előkészítő pénzügyi terveket.
A várakozásoknak megfelelően az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa kedden érdemi változtatás nélkül jóváhagyta az Európai Bizottság január 11-i ajánlását és visszautasította a magyar konvergenciaprogramot, szeptember 1-ig adva időt a magyar kormánynak, hogy új pénzügyi terveket nyújtson be a magas államadósság letörésére.

Az ún. konvergenciaprogram az a pénzügyi terv, amely alapján egy eurózóna-tagságra várakozó tagállam teljesíteni tervezi az eurócsatlakozáshoz szükséges pénzügyi feltételeket: államadósság, államháztartási hiány, infláció stb. Magyarország azt vállalta, hogy 2008-ra csökkenti az előírt 3 százalék alá az államháztartási hiányt, ami szükséges a közös pénz 2010-es bevezetéséhez.

Nem elég alapos

Mint arról korábban beszámoltunk, az Európai Bizottság január 11-i ajánlásában nem csak a magyar tervek megvalósíthatóságával kapcsolatban fogalmazott meg kételyeket, de úgy vélte, hogy a benyújtott konvergenciaprogram egyszerűen nem elég alapos ahhoz, hogy érdemi elbírálás alá lehessen vetni; Joaquín Almunia pénzügyi biztos szerint nem derül ki belőle pontosan, hogy hogyan tervezi a kormány a hiány lefaragását. A Bizottság ezért a program visszadobását javasolta az uniós pénzügyminiszterek tanácsának, szeptember 1-i határidővel.

Az ajánlást és a magyar országgyűlési választások figyelembevételével kitűzött új dátumot a pénzügyminiszterek kedden érdemi vita nélkül jóváhagyták, csak pár ponton módosítva az Almunia biztos által megfogalmazott szöveget. Az most nem "aggodalmát fejezi ki" a magyar államháztartás helyzetével kapcsolatban, hanem "felhívja Magyarország figyelmét arra, hogy hatékony fiskális lépésekre van szükség". Az új verzió elismeri továbbá, hogy a 2006-os hiánycél (4,7 százalék) elérhető, ha a kormány azt megfelelő intézkedésekkel támasztja alá. Ilyenformán tehát némileg enyhébbnek tekinthető, mint az eredeti, bizottsági ajánlás, bár ezek nem érdemi változtatások.

Az ajánlás

Mint emlékezetes, a magyar konvergenciaprogram azt a célt tűzte ki, hogy 2006-ban 4,7 százalék, 2007-ben 3,3 százalék, 2008-ban pedig 1,9 százalék lesz az államháztartási deficit. A kormány az újonnan bevezetett adócsökkentési stratégia eredményeképpen előálló 3,5 százalékos bevételkiesést a GDP 7,5 százalékának megfelelő kiadáscsökkentéssel kívánja ellensúlyozni 2005 és 2008 között. A konkrétumokat hiányoló uniós ajánlás arra is rámutat, hogy a költségvetési mérleg - részben a hiánycélok múltbeli sorozatos eltévesztése miatt - sokkal rosszabb lehet a program által sugalltnál, amennyiben a kormány nem teszi meg a megfelelő lépéseket.

Az ajánlás strukturális problémaként kiemeli a magyar lakosság rohamos elöregedését, ami hosszútávon az egész államháztartás fenntarthatóságát kérdőjelezi meg. Bár Magyarországon már részben bevezették a magánnyugdíj-rendszert, Brüsszel szerint a nyugdíjkiadások növekedése még így is túl gyors lehet, legalábbis gyorsabb, mint amint a kormány a konvergenciaprogramban sugall. A népesség öregedése egyúttal sürgetővé teszi az államháztartás egészének reformját, ideértve elsősorban az egészségügy átalakítását is.