Gyula
8 °C
21 °C

Mégsem lesz olcsóbb a könyv

2004.01.09. 14:39
A január elsején hatályba lépett öt százalékos ÁFA-csökkenés nem érvényesül majd a könyvek árában - nyilatkozta az Info Rádiónak a legnagyobb magyarországi könyvterjesztő hálózat értékesítési igazgatója.
A legnagyobb magyarországi könyvterjesztő hálózat értékesítési igazgatója szerint a január elsején hatályba lépett öt százalékos ÁFA-csökkenés nem érvényesül majd a könyvek árában. Dékány László az Info Rádiónak azt mondta: a rendelkezés legfeljebb csak mérsékelheti az infláció miatti drágítást vagy szinten tarthatja a jelenlegi árakat.

Csökkenésre számítottak

Az év eleji áremelések sorában többen csökkenésre számítottak, ugyanis néhány terméknél és szolgáltatásnál mérséklődött az általános forgalmi adó. Ebbe a körbe tartoznak a könyvek is, amelyeknél öt százalékkal lett kevesebb az ÁFA.

A legnagyobb magyarországi könyvterjesztő hálózat értékesítési igazgatója az Info Rádiónak azt mondta: a jelenlegi készletük árában biztos nem lesz változás, az ezután a hálózatba érkező kiadványok áráról pedig alapvetően a kiadók döntenek majd. Dékány László szerint a jövőben sem várható árcsökkentés, legfeljebb az infláció alatti drágulás vagy a mostani árak megmaradása következhet be.

A Libri értékesítési igazgatója az Info Rádiónak adott nyilatkozatában rámutatott: az ÁFA-változások miatti nyereség a könyvkiadóknál maradhat, és minőségibb kiadványok kerülhetnek a polcokra. Dékány László beszámolt arról is, hogy cégénél legtöbb esetben az értékesített példányok után fizetnek a kiadóknak, ezért a már forgalomban lévő könyveknél is az ő engedélyük kellene ahhoz, hogy a vásárlók olcsóbban juthassanak kiadványaikhoz.