Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Lemaradunk, nincs mese

2008.03.11. 12:38
Idén már nem fog visszesni a lakossági fogyasztás, de a munkanélküliség emelkedni fog, a gazdaság pedig csak minimálisan gyorsul a tavalyi 1,3 százalékos GDP-bővülési ütemről, mondja a Kopint-Tárki.

Jó esetben lesz csak 2,5 százalékos idén a gazdasági növekedés, inkább 2 százalék körüli, rosszabb forgatókönyv bekövetkezte esetében pedig az alatti lehet a bővülés - mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki gazdaságkutató intézet vezetője. A növekedést korlátozó, a költségvetési kiigazítással összefüggő tényezők bár fennmaradnak, de enyhülnek, vagyis az állami finanszírozású ágazatok (köztük az oktatás, az egészségügy) összteljesítménye a tavalyinál kisebb mértékben esik vissza. A versenyszféra termelése nagyjából a tavalyi dinamika körüli növekedést mutathat, vagyis 3,5 százalék körüli ütemben növekedhet.

Idén a reálbérek alig észrevehetően emelkednek csak (fél százalékkal), és ez lehetővé teszi, hogy idén már ne zsugorodjon a háztartások fogyasztása, nem úgy, mint tavaly. 2007-ben 2,1 százalékos fogyasztáscsökkenés következett be, idén stagnálást valószínűsít az intézet. Ez romló munkapiaci helyzettel, valamelyest emelkedő, éves átlagban 8,1 százalékra tehető munkanélküliségi rátával párosul.

Bartha Attila, a gazdaságkutató intézet szakértője azt emelte ki, hogy ugyan a velünk együtt csatlakozott EU-tagországok növekedése lassul, de még így is jóval felette lesz a magyar gazdaság dinamikájának. A számok nyelvén ez azt takarja, a térségbeli új EU-országok a tavalyi 6,1 százalék után idén és jövőre 5 százalékos bővülést mutathatnak fel.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!