Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lemaradunk, nincs mese

2008.03.11. 12:38
Idén már nem fog visszesni a lakossági fogyasztás, de a munkanélküliség emelkedni fog, a gazdaság pedig csak minimálisan gyorsul a tavalyi 1,3 százalékos GDP-bővülési ütemről, mondja a Kopint-Tárki.

Jó esetben lesz csak 2,5 százalékos idén a gazdasági növekedés, inkább 2 százalék körüli, rosszabb forgatókönyv bekövetkezte esetében pedig az alatti lehet a bővülés - mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki gazdaságkutató intézet vezetője. A növekedést korlátozó, a költségvetési kiigazítással összefüggő tényezők bár fennmaradnak, de enyhülnek, vagyis az állami finanszírozású ágazatok (köztük az oktatás, az egészségügy) összteljesítménye a tavalyinál kisebb mértékben esik vissza. A versenyszféra termelése nagyjából a tavalyi dinamika körüli növekedést mutathat, vagyis 3,5 százalék körüli ütemben növekedhet.

Idén a reálbérek alig észrevehetően emelkednek csak (fél százalékkal), és ez lehetővé teszi, hogy idén már ne zsugorodjon a háztartások fogyasztása, nem úgy, mint tavaly. 2007-ben 2,1 százalékos fogyasztáscsökkenés következett be, idén stagnálást valószínűsít az intézet. Ez romló munkapiaci helyzettel, valamelyest emelkedő, éves átlagban 8,1 százalékra tehető munkanélküliségi rátával párosul.

Bartha Attila, a gazdaságkutató intézet szakértője azt emelte ki, hogy ugyan a velünk együtt csatlakozott EU-tagországok növekedése lassul, de még így is jóval felette lesz a magyar gazdaság dinamikájának. A számok nyelvén ez azt takarja, a térségbeli új EU-országok a tavalyi 6,1 százalék után idén és jövőre 5 százalékos bővülést mutathatnak fel.