Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sose lesz vége a körbetartozásnak?

2006.09.14. 08:24
Ügyeskedéssel az új jogszabályi módosítások is kivédhetők, a piacért folyó élethalálharcban pedig továbbra is sokan elfogadnak teljesíthetetlen feltételeket is - vélik szakértők a készülő szabályozásról.

Az Országgyűlés hivatalosan a jövő héten kezdi meg őszi munkáját, de csak az önkormányzati választások után, októberben indul a törvényalkotási munka, közte a közbeszerzési törvény már benyújtott módosítása. A jogszabály megújításának célja a körbetartozások mérséklése - a változások némi csúszással, legkorábban november végére léphetnek hatályba.

A körbetartozások megfékezése érdekében fizetési határidőket szabnak meg, kiterjesztik az inkasszójogot, bizonyos - egyelőre meg nem határozott - értékhatár fölött a fővállalkozónak akkreditívet kell majd nyitnia, hogy mindenképp ki tudja fizetni az alvállalkozót. Szépséghibája a változtatásoknak, hogy csak az olyan munkákat érinti, amelyeknél a fővállalkozó államháztartási szervvel szerződött, emellett például az akkreditívnyitásnak költségei is vannak.

Szakértők szerint az alapvető gond a hazai vállalati struktúrában rejlik, és nem körbetartozásról, hanem lánctartozásról kellene beszélni. Ügyeskedéssel az új jogszabályi módosítások is kivédhetők, a piacért folyó élethalálharcban pedig továbbra is sokan elfogadnak majd teljesíthetetlen feltételeket is. Nem okvetlenül megoldás az egyre több cég által kínált faktoring sem, különösen akkor, ha a nagy érdekcsoportok vertikumába építve kényszerítik rá a beszállítókat, illetve ha annak finanszírozása a haszonhoz képest túlságosan megterheli a vállalkozókat.