Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Sose lesz vége a körbetartozásnak?

2006.09.14. 08:24
Ügyeskedéssel az új jogszabályi módosítások is kivédhetők, a piacért folyó élethalálharcban pedig továbbra is sokan elfogadnak teljesíthetetlen feltételeket is - vélik szakértők a készülő szabályozásról.

Az Országgyűlés hivatalosan a jövő héten kezdi meg őszi munkáját, de csak az önkormányzati választások után, októberben indul a törvényalkotási munka, közte a közbeszerzési törvény már benyújtott módosítása. A jogszabály megújításának célja a körbetartozások mérséklése - a változások némi csúszással, legkorábban november végére léphetnek hatályba.

A körbetartozások megfékezése érdekében fizetési határidőket szabnak meg, kiterjesztik az inkasszójogot, bizonyos - egyelőre meg nem határozott - értékhatár fölött a fővállalkozónak akkreditívet kell majd nyitnia, hogy mindenképp ki tudja fizetni az alvállalkozót. Szépséghibája a változtatásoknak, hogy csak az olyan munkákat érinti, amelyeknél a fővállalkozó államháztartási szervvel szerződött, emellett például az akkreditívnyitásnak költségei is vannak.

Szakértők szerint az alapvető gond a hazai vállalati struktúrában rejlik, és nem körbetartozásról, hanem lánctartozásról kellene beszélni. Ügyeskedéssel az új jogszabályi módosítások is kivédhetők, a piacért folyó élethalálharcban pedig továbbra is sokan elfogadnak majd teljesíthetetlen feltételeket is. Nem okvetlenül megoldás az egyre több cég által kínált faktoring sem, különösen akkor, ha a nagy érdekcsoportok vertikumába építve kényszerítik rá a beszállítókat, illetve ha annak finanszírozása a haszonhoz képest túlságosan megterheli a vállalkozókat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!