Klaudia
-4 °C
2 °C

A kormány nem tervez válságintézkedéseket

2003.12.03. 12:35
A kormány nem tervez válságintézkedést a kamatterhek várható növekedése miatt - értesült a Napi Gazdaság. Az SZDSZ szerint nincs napirenden László Csaba pénzügyminiszter leváltása.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mivel a költségvetés főösszegeit már elfogadta az országgyűlés, tartósan magas kamatszint esetén a büdzsé általános tartalékából lehetne finanszírozni a többletkiadásokat - írja a Napi Gazdaság. Ezt a keretet a beterjesztéskor 31,3 milliárd forintban határozta meg a kormány, a végső összeg ugyanakkor a fejezeteken belüli átcsoportosítások révén még változhat.

Nem maradhat tartósan a 12,5 százalékos szinten a jegybanki alapkamat, mivel a cégek nem képesek kigazdálkodni a döntés után akár 14-15 százalékosra is emelkedő beruházási hitelkamatokat - értékelte a kialakult helyzetet Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke a folyamatosan felröppenő pletykákat kommentálva kijelentette, hogy jelenleg nincs napirenden László Csaba leváltása.

Mi lesz László Csabával?

A forint piacán bekövetkezett bizalmi válság súlyos gazdaságirányítási hibák és az árfolyam tudatos gyengítésének a következménye - jelentette ki Varga Mihály expénzügyminiszter. A fideszes képviselő szerint László Csaba londoni megnyilatkozása egy hosszú folyamat részének tekinthető, ugyanis a forint leértékelődése irányába hatott a sáveltolás is, amelyről utóbb a nemzeti bank alelnöke és a tárca államtitkára is beismerte, hogy hiba volt.

Varga Mihály közölte: a Fideszt érdekelné, hogy Medgyessy Péter tudtával és beleegyezésével nyilatkozott-e a pénzügyminiszter. Arra is választ várnak, hogy a miniszterelnök felelősségre vonja-e pénzügyminiszterét kijelentése miatt. Szintén tudni szeretnék, hogy a kormány felül kívánja-e vizsgálni, át akarja-e tekinteni a jövő évi költségvetés eddig elfogadott számait.

Híresztelések

Varga Mihály nyilván felült azoknak a valósággal köszönő viszonyban sem álló híreszteléseknek, amelyek olyan kijelentéseket tulajdonítanak László Csaba pénzügyminiszternek, amelyeket a miniszter sosem tett - mondta Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára a Varga Mihály sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva kedden.