Sára, Márió
2 °C
6 °C

Gyurcsányra szavaznak a befektetők

2004.08.23. 12:49
A kormányválság eddig minimális hatással bírt a piacokra, a bizonytalanság nem okozott pánikot. A befektetők üdvözölnék Draskovics maradását, és az inkább osztogató baloldalinak minősített Kiss Péterrel szemben jobban bíznak Gyurcsány Ferencben.
"A párt foglya, inkább befolyásolható, túlságosan baloldali, azaz osztogatni fog" - így összegezhető az Index által megkérdezett elemzők többségének véleménye Kiss Péterről. Miközben többen elismerik, hogy Gyurcsány Ferencről "költségvetési szempontból" alig tudnak valamit, a pragmatikusnak tartott volt nagyvállalkozó iránt nagyobb a piaci bizalom.

Bár a költségvetéssel kapcsolatban egyelőre egyik politikus sem nyilatkozott, Kiss Péterről többekben az a kép él, hogy nem lesz képes ellenállni az MSZP különböző platformjai részéről rá nehezedő nyomásnak, és lazítani fog a fiskális szigoron. Egy ilyen lépés az euró bevezetését is veszélyeztetné és kedvezőtlenül befolyásolná az ország nemzetközi megítélését.

Draskovics menesztésétől tartanak

A befektetési alapok - politikai várakozásaikról nevük mellőzését kérve nyilatkozó - elemzői között teljes a konszenzus a tekintetben, hogy nem annyira a miniszterelnök, mintsem a pénzügyminiszter személye "számít" a piaci hatások tekintetében. A hazai politikusokat kevéssé ismerő, az árakat ugyanakkor meghatározni képes külföldi, de a hazai befektetők számára is Draskovics Tibor ma a szigorú költségvetést, az euró bevezetése érdekében elfogadott konvergencia program betartását szimbolizálja. Bár arra kevesen tesznek, hogy a pénzügyminiszter a helyén marad, ennek üzenete egyértelműen pozitív hatással bírna.

Ha váltás lesz a PM élén, a személy bejelentése is kihatással bírhat a forint árfolyamára és az állampapír-hozamvárakozásokra is. "Ha egy Bokros Lajos lesz az új pénzügyminiszter, mindenki megnyugszik majd, ha egy olyan személy, akiről inkább a költségvetés felpuhítását feltételezik, annak érzékelhető következményei lesznek" - fogalmazott az egyik elemző.

A válság néhány százmillióba kerül

A kormányválság érzékelhető hatásai ugyanakkor egyelőre minimálisak voltak. A forint árfolyama kis mértékben csökkent, a csütörtökön - még a kormányfőcseréről szóló bejelentés előtt - rekord magasságú indexszel záró tőzsdén is csak kisebb csökkenés volt hétfő délelélőtt, az állampapírok kereskedésében pedig szintén elfogadható - akár politikai válságtól függetlenül is előforduló - mértékben emelkedtek a hozamvárakozások. Ez utóbbi tényező jelenthet közvetlen visszahatást a költségvetésre: ha az állam alacsonyabb áron tudja piacra dobni a kötvényeit, többe kerül a költségvetés hiányának finanszírozása.

Eddig ez minimális többletet jelent a büdzsének, ha azonban a politikai fejlemények igazán negatív várakozásokat eredményeznek, több milliárd forintba is kerülhet az államnak a kormányválság. Többen ugyanakkor arra emlékeztetnek: a régióban az elmúlt hónapokban Cseh- és Lengyelországban is volt kormányválság, mindkét esetben a korábbi piaci tendenciák folytatódtak, így a befektetőket ezen tapasztalatok is nyugalomra inthetik.