György
16 °C
24 °C

Az Audi megkapta a kormánytól, amit akart

2006.11.08. 15:34
A szolidaritási adóból levonható lesz a kutatásokra és fejlesztésekre fordított összeg - döntött a kormány. A kabinet szerint ez a lépés a tervezett adóbevételeket nem érinti érdemben, a 170 milliárdos kalkulált összegből 5 milliárd eshet ki, de más formában, a kutatás-fejlesztésnek köszönhetően létrejövő új munkahelyek révén ez is visszakerülhet a költségvetésbe.

"A kormány eltökélt a konvergenciaprogram következetes végrehajtásában, a költségvetési fegyelem szigorú és feszes marad. A kabinet ugyanakkor nyitott minden ésszerű, az ország érdekét szolgáló kezdeményezésre" - áll a kormányülést követően kiadott, a szolidaritási adóval kapcsolatos törvénytervezet módosításáról szóló döntést bejelentő közleményben. Ismert: a szolidaritási adó fizetése körüli nézetkülönbségek miatt az Audi igazgatótanácsa felfüggesztette a Győrben jövő évre tervezett beruházásainak előkészítését. Az Audi arra hivatkozott, hogy az Orbán-kormány idején 1999-ben megerősítették az Audi 1993-as győri letelepedését megelőző nyereségalapú adómentességét 2011-ig, Magyarország uniós csatakozásakor pedig EU-konform támogatássá alakították. Az Audi azt sérelmezte, hogy ezt a kedvezményt a szolidaritási adóval elveszi a kormány.

A legfontosabb érték a tudás

A megoldás már az elmúlt napokban körvonalazódott , Kóka János a k+f költségek leírhatóságának lehetőségéről nyilatkozott is tegnap. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint Magyarország egyik legfontosabb értéke a tudás; ezért elemi érdek, hogy minél több forrás jusson a jövőt megalapozó, az ország versenyképességét növelő kutatás-fejlesztésre. Olyan területről van szó, ahol nem az államnak, hanem a piac résztvevőinek jut a főszerep. A kormány rendelkezésére álló eszközök lehetővé teszik azonban, hogy érdekeltté tegye a piaci szereplőket abban, hogy kivegyék a részüket a kutatásokból és fejlesztésekből.

Mindezek miatt döntött úgy mai ülésén a kormány, hogy támogatja a kezdeményezést, amelyik szerint a vállalkozások a szolidaritási adóból levonhatják a kutatás-fejlesztésre szánt pénzeket.

Nem visz el sokat

A kormány becslései szerint ez a kedvezmény a szolidaritási adóból jövőre várt - éves szinten 170 milliárd forintnyi - bevételnek alig 3 százalékát érinti.

A leírható mintegy 5 milliárd forintnyi k+f költség azonban megtérül. A kutatás-fejlesztés megerősödésének eredménye önmagában is a több, ráadásul magasabb hozzáadott értékre alapuló munkahely, a kitartó külföldi befektetői kedv pedig szintén garantálja a beruházások bővülését és így a munkahelyek létrejöttét. Ez érdeke a költségvetésnek is, hiszen a több munkahely több adó- és járulékbevételt jelent.

Emelik a családi pótlékot

Januártól a jövő évre várható infláció mértékével emelkedik a családi pótlék. Egy-egy gyermek után legalább 700 forinttal többet kapnak havonta a családok. A kormány mai ülésén döntött erről is. A családi pótlék összege 2007. január 1-jétől 6,2 százalékkal emelkedik.

A családok gyermekenként 700-900 forinttal több juttatást kapnak havonta. A tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek esetében viszont 1300-1400 forinttal nő a családi pótlék összege. Az egy gyermeket nevelő családok a jelenlegi 11 000 forint helyett januártól 11 700 forintot kapnak. Egy tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő szülő 23 000 forint helyett 24 400 forintot kap jövőre. A kétgyermekes családoknál idén 24 000 forintos családi pótlék januártól 25 400 forintra nő.

A családi pótlék január 1-jével emelkedik, az utólagos kifizetés miatt tehát először februárban kapják meg a gyermekesek a magasabb összegű juttatást.