Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Beindult a lobbi a kormányzati központért

2006.09.13. 07:54
Az új kormányzati negyed minden szóba jöhető helyszíne mellett - és ellene is, találtak érvet az MTI által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők. Valószínű, hogy a Parlamenthez közeli helyszínek valamelyike lesz a megfelelő.

Minden lobbicsoport a saját területét favorizálja, amikor az új kormányzati negyed helyszíne kerül szóba. A nevük elhallgatásával nyilatkozó ingatlanpiaci szakértők, illetve szereplők egyik része a Parlament épületéhez közelebb lévő helyszínekre adta a voksát, míg mások úgy vélték, a távolabbi, de a Dunán hajóval elérhető helyszínek is versenyben maradhatnak.

A Parlamenthez két lehetséges helyszín van a legközelebb: a WestEnd 2, amely a Ferdinánd híd túlsó oldalán épül majd a Trigránit beruházásában, illetve attól kissé északabbra, a Rákosrendező pályaudvar területe. Ráadásul ez utóbbi a MÁV tulajdona, tehát a telekből bevételhez juthatna az állam.

Az elképzelt konstrukció ugyanis az lenne, hogy egy profi fejlesztő - a kormány igényei szerint - építené fel a létesítményeket, majd hosszú távra bérbe adná az irodaházakat a magyar államnak. Így a meglévő minisztériumi épületek eladásából befolyt vételár - egy összegben - kerülne be a költségvetésbe.

A szintén Trigránit tulajdonban lévő Milleniumi városközpont - a szakértők többsége szerint - már nem bír el egy ekkora fejlesztést. A két legdélebbi pont a Csepel-sziget északi csücske, illetve átellenben, a kelenföldi Kopaszi-gát és környéke.

A szakértők egy része ezeket távoli helyszíneknek tartja, míg mások éppen a Duna miatt vélik esélyesnek mindkét helyszínt. Párizsban például természetes lenne, hogy az ott dolgozók hajóval érik el a belvárost. "Nálunk a vízi közlekedésnek nincs kultúrája" - hangzott az ellenérv.

Új helyszínként került be a képbe a Corvin sétány a Józsefvárosban. Itt amúgy is körülbelül annyi irodát tervezett a befektető Futureal csoport, mint amennyire a központi államigazgatásnak szüksége lenne. A befektető minden fórumon hangoztatja, hogy az észak-déli metró, valamint a körúti villamos jó tömegközlekedést biztosít a területnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!