Ágnes
-5 °C
2 °C

Hárommillió forintig biztosítják a betéteket a jövő évtől

2002.11.08. 17:07
Erősebb biztosítékokkal bástyázná körül a kormány az adóhatóság vezetőjét - derült ki a pénteki kormányülést követő kormányszóvivői tájékoztatón. Hárommillió forintra nő a betétbiztosítás határa, felére csökkennek a tőkepiaci felügyeleti díjak, növekszik a lakáspénztárak állami támogatásának összege, emellett meg kívánják könnyíteni a mezőgazdasági dolgozók hiteltörlesztését.
Erőteljesebb biztosítékokkal kívánja a kormány szabályozni az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) vezetőjének kinevezését és felmentését. Kiss Elemér kancellária-miniszter elmondta, hogy a tervek szerint a jövőben az APEH elnökét - továbbra is a pénzügyminiszter hatáskörében - az Országgyűlés illetékes bizottsága előtti meghallgatást követően, hat évre neveznék ki. Az APEH elnökének felmentését részletesen kell majd indokolni. A törvény parlamenti elfogadását követően a jelenlegi APEH-elnökre is vonatkoznának az új szabályozások.

László Csaba pénzügyminiszter egy kérdésre válaszolva elmondta: eddigi tapasztalatai alapján várhatóan ismét a jelenlegi APEH-elnököt, Király László Györgyöt fogja az adóhatóság élére javasolni. Az APEH szervezetéből kikerül a bűnügyi igazgatóság -tette hozzá.

Növekszik a lakáspénztárak állami támogatása

Részben az európai uniós jogharmonizáció miatt, részben a magyarországi pénz- és tőkepiac fejlődése következtében szükségessé vált egyes pénz- és tőkepiaci tárgyú törvények módosítása - hangsúlyozta László Csaba pénzügyminiszter. Ezek egyik leglényegesebb eleme, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) betétbiztosításának felső határa az eddigi 1 millió forintról 3 millió forintra emelkedik jövő év január 1-jétől, az Európai Unióhoz való csatlakozás időpontjában pedig 6 millió forintra nő.

A tőkepiac fejlesztése érdekében átlagosan 50 százalékkal csökkennek a tőkepiaci szereplők által megfizetett felügyeleti díjak - közölte a pénzügyminiszter.

A változtatások további lényeges eleme, hogy a lakástakarék-pénztári megtakarítások után járó öt éve változatlan, maximum évi 36 ezer forintos állami támogatás összege jövő év január 1-jétől 72 ezer forintra emelkedik. Ezáltal a lakástakarék-pénztári konstrukcióban négy év alatt szerződésenként 2,6 millió forinthoz juthat a lakástakarék-pénztári tag.

Változik az agrárhitelek támogatásának szabályozása

A kormány módosította azt az októberi rendeletét, mely a mezőgazdasági dolgozók hiteltörlesztésének megkönnyítését szolgálja.

Az eredeti rendelet szerint az aszálykár mértékét a gazdaság teljes földterületéhez viszonyítva kellett megállapítani, a mostani módosítás után azonban a szántóföldek méretét tekintik majd kiindulási alapnak. Kiss Elemér szerint a módosítás kedvez az érintetteknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!