Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hárommillió forintig biztosítják a betéteket a jövő évtől

2002.11.08. 17:07
Erősebb biztosítékokkal bástyázná körül a kormány az adóhatóság vezetőjét - derült ki a pénteki kormányülést követő kormányszóvivői tájékoztatón. Hárommillió forintra nő a betétbiztosítás határa, felére csökkennek a tőkepiaci felügyeleti díjak, növekszik a lakáspénztárak állami támogatásának összege, emellett meg kívánják könnyíteni a mezőgazdasági dolgozók hiteltörlesztését.
Erőteljesebb biztosítékokkal kívánja a kormány szabályozni az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) vezetőjének kinevezését és felmentését. Kiss Elemér kancellária-miniszter elmondta, hogy a tervek szerint a jövőben az APEH elnökét - továbbra is a pénzügyminiszter hatáskörében - az Országgyűlés illetékes bizottsága előtti meghallgatást követően, hat évre neveznék ki. Az APEH elnökének felmentését részletesen kell majd indokolni. A törvény parlamenti elfogadását követően a jelenlegi APEH-elnökre is vonatkoznának az új szabályozások.

László Csaba pénzügyminiszter egy kérdésre válaszolva elmondta: eddigi tapasztalatai alapján várhatóan ismét a jelenlegi APEH-elnököt, Király László Györgyöt fogja az adóhatóság élére javasolni. Az APEH szervezetéből kikerül a bűnügyi igazgatóság -tette hozzá.

Növekszik a lakáspénztárak állami támogatása

Részben az európai uniós jogharmonizáció miatt, részben a magyarországi pénz- és tőkepiac fejlődése következtében szükségessé vált egyes pénz- és tőkepiaci tárgyú törvények módosítása - hangsúlyozta László Csaba pénzügyminiszter. Ezek egyik leglényegesebb eleme, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) betétbiztosításának felső határa az eddigi 1 millió forintról 3 millió forintra emelkedik jövő év január 1-jétől, az Európai Unióhoz való csatlakozás időpontjában pedig 6 millió forintra nő.

A tőkepiac fejlesztése érdekében átlagosan 50 százalékkal csökkennek a tőkepiaci szereplők által megfizetett felügyeleti díjak - közölte a pénzügyminiszter.

A változtatások további lényeges eleme, hogy a lakástakarék-pénztári megtakarítások után járó öt éve változatlan, maximum évi 36 ezer forintos állami támogatás összege jövő év január 1-jétől 72 ezer forintra emelkedik. Ezáltal a lakástakarék-pénztári konstrukcióban négy év alatt szerződésenként 2,6 millió forinthoz juthat a lakástakarék-pénztári tag.

Változik az agrárhitelek támogatásának szabályozása

A kormány módosította azt az októberi rendeletét, mely a mezőgazdasági dolgozók hiteltörlesztésének megkönnyítését szolgálja.

Az eredeti rendelet szerint az aszálykár mértékét a gazdaság teljes földterületéhez viszonyítva kellett megállapítani, a mostani módosítás után azonban a szántóföldek méretét tekintik majd kiindulási alapnak. Kiss Elemér szerint a módosítás kedvez az érintetteknek.