Valér
2 °C
8 °C

Húsznál többen akarják maguknak a kormányt

2006.10.24. 06:56
Eddig több mint húszan vásárolták meg a kormányzati negyed elhelyezésére kiírt pályázat dokumentációját. A KVI szeptember végén írta ki a pályázatot, amelyre október 27-ig lehet jelentkezni. A kormány tervei szerint a kormányzati negyed olcsóbb lenne, mint a mostani szervezetben való működtetés.

Több mint húszan vásárolták meg a tervezett új kormányzati negyed elhelyezésére alkalmas terület kiválasztására kiírt pályázat dokumentációját - mondta Zelles Sándor, a kiíró Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) vezérigazgatója.

A kormányzati negyed elhelyezésére alkalmas terület kiválasztásáról szóló pályázatot a KVI szeptember 29-én tette közzé. Az eljárási dokumentáció megvásárlásának és a javaslatok beadásának határideje október 27-e, az érdeklődés azonban már most várakozáson felüli.

Elsősorban kerületek javaslatait várják

Az igazgatóság elsősorban a kerületi önkormányzatoktól vár javaslatot, de pályázhat bármely szervezet, vagy személy - illetve előbbiek közösen is - feltéve, ha azt véleményezteti azzal a kerületi önkormányzattal, amelynek közigazgatási határán belül a javasolt terület elhelyezkedik - olvasható a pályázati kiírásban.

Az igazgatóság a javaslattevőktől azt várja, hogy a dokumentációban részletezett szempontok szerint megvizsgálják, feltárják és indokolják egy adott terület alkalmasságát a kormányzati negyed elhelyezésére. A fővárosi önkormányzat közreműködésével zajló eljárás célja, hogy a KVI számára a kormányzati negyed elhelyezésére vonatkozó kormányzati döntés előterjesztését megalapozza.

A javaslatok értékelését a KVI által felkért bírálóbizottság végzi. A pályázatok értékelése után a bizottság javaslatot tesz a kormányzati negyed elhelyezésére leginkább alkalmas területekre, és jutalomban részesíti a legszínvonalasabb ajánlatokat.

Hatékonyabban, olcsóbban

Az új kormányzati negyed kialakításával a kormány célja, hogy megteremtse az állami szervezet hatékonyabb működtetésének feltételeit azáltal, hogy az állami szervek számára az ország változó nemzetközi szerepéhez rugalmasan igazodni képes infrastruktúrát teremt. Ennek érdekében a Budapest területén jelenleg elszórt, változó színvonalú, és  az irodaépületekkel szemben támasztott modern követelményeknek többségükben meg nem felelő épületekből a kormányhivatalokat kifejezetten e célra alkalmasan létrehozott kormányzati negyedbe költöztetnék.

A fejlesztést a kormány a költségvetést, illetve az államadósságot nem terhelő módon, magánerő bevonásával kívánja végrehajtani. Az állami szervezetek új elhelyezésétől azt is várja a kormány, hogy a jelenlegi költségvetést terhelő ilyen irányú fenntartási kiadások jelentősen mérséklődnek - közölte korábban a KVI.