Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Egyre jobb üzlet környezettudatos cégbe fektetni

2007.08.06. 08:30
Egyre több alapot vonzanak az alternatív energiaforrásokra, vízkezelésre szakosodott, valamint az úgynevezett "clean tech"-cégek, amelyek a globális felmelegedés elleni környezetvédelmi irányelvek és kormányzati politikák potenciális haszonélvezői.

Öko-boom van a nyugat-európai alapoknál. Szaporodnak a "zöld részvényekbe" fektető alapok Európában, közülük például az Impax Asset Management Nagy-Britanniában a múlt héten 100 millió fontos tőkebevonásba kezdett 2002 óta jegyzett alapja számára, míg a Ludgate Investments a "tiszta technológiákat" fejlesztő cégekbe fektetne, remélve, hogy azok mihamarabb a tőzsdére mennek, a Nevastar Finance pedig 100 millió dollárt fektetett az egyik klímavédelmi alapjába.

Általában jól teljesítettek a zöld részvények a szigetországban, az EnviroDaq indexben szereplő 100 környezettudatos cég papírjainak árfolyama mintegy 20 százalékkal ment fel a tavaly augusztus és idén június közötti időszakban - írja a Reuters. Az Ernst&Young múlt heti jelentése 2016-ra 750 milliárd dollár értékű befektetést prognosztizál a megújuló energiaforrások hasznosításához kapcsolódó iparágakban, szemben a tavalyi 100 milliárddal. A növekedés elsősorban a kormányzatok globális felmelegedés elleni politikájában keresendő, amelynek részeként például adókedvezményekkel és szubvenciókkal próbálja környezetbarát termékek és szolgáltatások kifejlesztésére ösztökélni a cégeket.

A fejlődésre bőven van tér, jelenleg a világ energiatermeléséből csupán 2-3 százalékot tesz ki a megújuló forrás. Márpedig Bruce Jenkyn-Jones, az Impax igazgatója szerint az ökoalapok már bebizonyították, hogy megéri beléjük fektetni. Így a jövőben könnyebb dolguk lesz az ilyen profilú cégeknek és alapoknak a tőkebevonásra, amelyektől évi 20 százalékos hozam várható. Hasonló befektetéseket egyébként már Magyarországon is kínálnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!