Vilhelmina
12 °C
28 °C

Az emberek háromnegyede úgy érzi, korrupt államban él

2006.09.20. 12:01
Valamelyest javult a korrupció megítélése Magyarországon: míg 2004-ben 27 százalék tartotta a kenőpénzt az élet természetes részének, 2006-ra ez 23 százalékra csökkent - jelentette ki Kozák Ákos, a Gfk Hungária Piackutató Intézet igazgatója.

A 2001 óta Európa korrupciós klímájáról évente elkészített tanulmány idei adatai szerint Magyarországon a megvesztegethetőség mértékének emelkedéséről a válaszadók mintegy 45 százaléka számolt be. Ez az arány a kutatásban résztvevő 21 ország között a negyedik legalacsonyabb érték - fejtette ki Kozák Ákos.

A korrupció elleni küzdelemben a megkérdezettek az állam szerepét hangsúlyozzák az egyénével szemben. Magyarországon a válaszadók 82 százaléka gondolja úgy 2006-ban, hogy a korrupció elleni harc az egyén helyett az állam feladata, és ez az arány 2001 óta növekvő tendenciát mutat - mondta Kozák Ákos. Hozzátette: a 25 EU tagállam tekintetében ez az arány szintén 82 százalék, Nyugat-Európában 78, és az egykori szocialista blokk országaiban 86 százalék.

Nyugaton kevesebb, mint a fele

Kozák Ákos elmondta: Magyarországon a megkérdezettek 73 százaléka gondolja úgy, hogy korrupt államban él. Ez az érték az elmúlt három évben gyakorlatilag változatlan, és nem éri el a régiós 80 százalékos átlagot. Nyugat-Európában ugyanakkor csupán 46 százalék tartja korruptnak az államát.

Magyarországon a válaszadóknak mintegy 64 százaléka gondolja úgy, hogy a kenőpénz nem tekinthető semmilyen körülmények között erkölcsös megoldásnak. A lakosságnak kevesebb mint a fele, 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy csúszópénzt soha nem ad semmilyen szolgáltatásért cserébe.

Leginkább elítélően Lengyelország, Görögország, Ausztria, Svédország, Észtország és Portugália megkérdezettjei nyilatkoztak a kenőpénz adásáról.

Értelmetlenség

A korrupció megfékezésében az egyén szerepét firtató kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy Nyugat-Európában a legmagasabb azoknak az aránya, akik személy szerint sosem adnak kenőpénzt.

Kozák Ákos elmondta: Magyarországon a korrupció elleni küzdelem értelmetlenségéről a megkérdezettek mintegy 55 százaléka van meggyőződve, 2004-ben ez az arány 52 százalék, 2001-ben pedig 43 százalék volt. A megkérdezettek 49 százaléka gondolja úgy, hogy egy vállalkozás kenőpénz nélkül nem juthat közbeszerzési munkához. Szlovákiában ez az érték 60 százalék, Lengyelországban 43, Csehországban 53, míg Ausztriában csak 32 százalék.