Emma
5 °C
10 °C

Keddtől lehet biztosítót váltani

2005.11.01. 13:47
November 1-től számítva egy hónapja van azoknak, akik más biztosítónál kötnék meg a jövő évi kötelező-biztosításukat. A biztosítók közzétették a díjtételeket - első ránézésre is látszik, hogy az idei rendszer sokkal bonyolultabb, mint az eddigiek, így kevésbé lehet összehasonlítani a különböző tarifákat.
November 1. és november 30. között mondhatják fel régi szerződésüket azok, akik elégedetlenek mostani biztosítójukkal, és év végéig kell megkötniük az új kötelezőbiztosítási szerződésüket. A kilenc biztosító és három biztosító egyesület két országos napilapban (Magyar Nemzet, Népszava) tette közzé a jövő évre vonatkozó tarifákat.

A biztosítót váltóknak írásban kell felmondaniuk jelenlegi szerződésüket. Igazolást kell kérniük a régi biztosítójuktól a bónusz-malusz besorolásról - ha ez nem történik meg, akkor automatikusan a legrosszabb, malusz négyes kategóriába kerülnek. Akik nem mondják fel szerződésüket, azok régi biztosítójuknál maradnak.

Kedvezmények

Az idei tarifáknál a biztosítók nagyon sok kedvezményes tételt is alkalmaznak, ezért nehéz összehasonlítani, melyik biztosítónál jár jobban az ügyfél. Mint minden évben, jövőre is olcsóbb lesz a kötelezője a vidéken élőknek, mint a fővárosiaknak, az átutalással fizetőknek és az éves díjat egyszerre kifizetőknek. Ezen kívül számos más kedvezményt is adnak a különböző biztosítók. Létezik hűségkedvezmény, családi-, környezetvédelmi- és mozgáskorlátozott-kedvezmény. Sok biztosító olcsóbban adja a biztosítást azoknak, akik most szerződnek hozzájuk - remélve, hogy ezzel több új ügyfelet szereznek.

A biztosítók többsége 5-30 százalék közötti kedvezményt ad, ha az ügyfél interneten keresztül köti meg a biztosítást. Akkor is olcsóbb a biztosítás, ha az online biztosítási alkuszokon keresztül kezdeményezik a váltást. Az online alkuszok megjelenése óta egyébként jóval többen váltanak biztosítást, hiszen a kalkulátorok segítségével könnyebb összehasonlítani a különböző díjakat.

Két évvel ezelőtt 300 ezren, tavaly 250-300 ezren vitték át biztosításukat másik társasághoz. A biztosítási alkuszok az idén még nagyobb tömegű 300-500 ezer közötti biztosítóváltásra számítanak. Egyes becslések szerint akár 15-25 ezer forintot takaríthatnak meg azok, akik ügyesen váltanak biztosítót, de elképzelhető ennél nagyobb megtakarítás is.