Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Kitört a harc az autósokért

2007.10.02. 11:21
Az idén egy hónappal korábban kezdődik a kötelező biztosítási kampány, a Köbe harminc nappal a törvényi határidő előtt nyilvánosságra hozta jövő évi díjait. Ezt valószínűleg a többi biztosító sem hagyja szó nélkül.

Hat évvel ezelőtt, a biztosítási piac liberalizációját követően a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) területén is megszűnt a hatósági díjszabás, ami ebben a szegmensben is éles versenyt hozott.

Azóta valamennyi autótulajdonosnak évente egy hónapja van, hogy eldöntse: a következő évben is ugyanannál a biztosítónál marad-e. A liberalizáció utáni első évben a biztosítót váltók száma meghaladta a százezret. Az igazán nagy ugrás 2003-ban következett be: ekkor már 300 ezernél is többen gondolták, hogy érdemes váltaniuk, tavaly pedig már a félmilliót is elérte ez a szám, tájékoztatta az Indexet a CLB Biztosítási Alkusz.

Négyszeres eltérés

A verseny élesedése az ügyfelek számára pozitív és negatív következményekkel egyaránt járt. Míg korábban a legolcsóbb és legdrágább ajánlat között éves szinten általában tízezer forint alatt maradt a különbség, ma már az egyes tarifák között négyszeres is lehet az eltérés. Ezzel együtt járt a tarifák folyamatos bonyolódása is: míg korábban minden biztosító egy-egy oldalon meg tudta hirdetni aktuális ajánlatait, ma már nem egy szereplőnek a négy újságoldal is kevés. A kezdetekkor tapasztalt kedvezményfajták száma 4-5-ről összességében száz fölé nőtt.

Akik váltani szeretnének, a rendszer bonyolultsága miatt az online alkuszok segítségével számolják ki, melyik a legkedvezőbb díj a számukra. Az első internetes kalkulátorprogram már 2001-ben megjelent, ekkor mintegy 250 felhasználó próbálta ki az újdonságot és váltott így biztosítót. Az áttörésre 2003-ig kellett várni: ekkor egy hónap alatt több mint 20 ezer ügyfél intézte a biztosítóváltást online alkusz segítségével.

Jelenleg a piacon négy meghatározó online biztosítási alkuszcég működik: a 2001 óta piacon lévő Netrisk és a 2003-ban debütált Biztosítás.hu mellé 2004-ben a CLB, tavaly a Praeventio csatlakozott.

Elkezdődött

Az idei kampány a megszokottnál egy hónappal korábban kezdődik. A Köbe harminc nappal a törvényben meghatározott határidő előtt nyilvánosságra hozta jövő évi díjait. A Biztosítás.hu szerint a többi biztosítót felkészületlenül érte a dolog. A legtöbben közülük arra számítottak, még négy hétig készülhetnek a kampányra, csiszolgathatják díjaikat és a stratégiát.

Pedig ha megnézzük a nyár történéseit, a dolog nem is olyan meglepő. A PSZÁF munkabizottságában a Köbe volt az egyik azok közül, akik a 60 napos kampány, a díjak törvényileg meghatározott szeptember végi közzététele mellett érveltek. Mások a kampány eltörlését, vagy az évfordulók december 31-től való eltérítését javasolták. A sok különböző javaslat kioltotta egymást, és minden maradt a régiben. Köbe azonban nem várt a többiek egyetértésére, nyilvánosságra hozta ajánlatait, kényszerpályára terelve a kötelezőhöz kapcsolódó idei és további kampányokat és biztosítókat.

A piac 12 másik szereplője nem engedheti meg, hogy a Köbe által indított akció válasz nélkül maradjon. Az elkövetkező hetekben minden bizonnyal éles támadások érik az egyesületet, a többiek be akarják hozni a lemaradást a novemberi kampányban, de az is megjósolható, hogy jövőre a Köbe már nem lesz egyedül októberi akciójával.

Megváltozott szabályok

Az idén megváltoztak a kötelező biztosítási szabályok. A legfontosabb változások egyike, hogy a biztosítóknak a kárigény benyújtásától számított három hónapon belül megindokolt kártérítési javaslatot kell tennie.

A jövőben a kárelőzményi igazolásokat az új biztosító kéri el a korábbi biztosítótól, eddig ezt az ügyfélnek kellett intéznie. Ha az ügyfél ehhez nem adja meg a korábbi biztosító nevét és a kötvény számát, automatikusan a legrosszabb, malus 4-es besorolásba kerül.