Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Kitört a harc az autósokért

2007.10.02. 11:21
Az idén egy hónappal korábban kezdődik a kötelező biztosítási kampány, a Köbe harminc nappal a törvényi határidő előtt nyilvánosságra hozta jövő évi díjait. Ezt valószínűleg a többi biztosító sem hagyja szó nélkül.

Hat évvel ezelőtt, a biztosítási piac liberalizációját követően a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) területén is megszűnt a hatósági díjszabás, ami ebben a szegmensben is éles versenyt hozott.

Azóta valamennyi autótulajdonosnak évente egy hónapja van, hogy eldöntse: a következő évben is ugyanannál a biztosítónál marad-e. A liberalizáció utáni első évben a biztosítót váltók száma meghaladta a százezret. Az igazán nagy ugrás 2003-ban következett be: ekkor már 300 ezernél is többen gondolták, hogy érdemes váltaniuk, tavaly pedig már a félmilliót is elérte ez a szám, tájékoztatta az Indexet a CLB Biztosítási Alkusz.

Négyszeres eltérés

A verseny élesedése az ügyfelek számára pozitív és negatív következményekkel egyaránt járt. Míg korábban a legolcsóbb és legdrágább ajánlat között éves szinten általában tízezer forint alatt maradt a különbség, ma már az egyes tarifák között négyszeres is lehet az eltérés. Ezzel együtt járt a tarifák folyamatos bonyolódása is: míg korábban minden biztosító egy-egy oldalon meg tudta hirdetni aktuális ajánlatait, ma már nem egy szereplőnek a négy újságoldal is kevés. A kezdetekkor tapasztalt kedvezményfajták száma 4-5-ről összességében száz fölé nőtt.

Akik váltani szeretnének, a rendszer bonyolultsága miatt az online alkuszok segítségével számolják ki, melyik a legkedvezőbb díj a számukra. Az első internetes kalkulátorprogram már 2001-ben megjelent, ekkor mintegy 250 felhasználó próbálta ki az újdonságot és váltott így biztosítót. Az áttörésre 2003-ig kellett várni: ekkor egy hónap alatt több mint 20 ezer ügyfél intézte a biztosítóváltást online alkusz segítségével.

Jelenleg a piacon négy meghatározó online biztosítási alkuszcég működik: a 2001 óta piacon lévő Netrisk és a 2003-ban debütált Biztosítás.hu mellé 2004-ben a CLB, tavaly a Praeventio csatlakozott.

Elkezdődött

Az idei kampány a megszokottnál egy hónappal korábban kezdődik. A Köbe harminc nappal a törvényben meghatározott határidő előtt nyilvánosságra hozta jövő évi díjait. A Biztosítás.hu szerint a többi biztosítót felkészületlenül érte a dolog. A legtöbben közülük arra számítottak, még négy hétig készülhetnek a kampányra, csiszolgathatják díjaikat és a stratégiát.

Pedig ha megnézzük a nyár történéseit, a dolog nem is olyan meglepő. A PSZÁF munkabizottságában a Köbe volt az egyik azok közül, akik a 60 napos kampány, a díjak törvényileg meghatározott szeptember végi közzététele mellett érveltek. Mások a kampány eltörlését, vagy az évfordulók december 31-től való eltérítését javasolták. A sok különböző javaslat kioltotta egymást, és minden maradt a régiben. Köbe azonban nem várt a többiek egyetértésére, nyilvánosságra hozta ajánlatait, kényszerpályára terelve a kötelezőhöz kapcsolódó idei és további kampányokat és biztosítókat.

A piac 12 másik szereplője nem engedheti meg, hogy a Köbe által indított akció válasz nélkül maradjon. Az elkövetkező hetekben minden bizonnyal éles támadások érik az egyesületet, a többiek be akarják hozni a lemaradást a novemberi kampányban, de az is megjósolható, hogy jövőre a Köbe már nem lesz egyedül októberi akciójával.

Megváltozott szabályok

Az idén megváltoztak a kötelező biztosítási szabályok. A legfontosabb változások egyike, hogy a biztosítóknak a kárigény benyújtásától számított három hónapon belül megindokolt kártérítési javaslatot kell tennie.

A jövőben a kárelőzményi igazolásokat az új biztosító kéri el a korábbi biztosítótól, eddig ezt az ügyfélnek kellett intéznie. Ha az ügyfél ehhez nem adja meg a korábbi biztosító nevét és a kötvény számát, automatikusan a legrosszabb, malus 4-es besorolásba kerül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?