Jolán
2 °C
4 °C

Elmaradhat az év végi költségvetési bevételözön

2008.09.17. 14:09
A költségvetési intézmények augusztusban megspóroltak 35 milliárd forintot, ám valamilyen ok miatt az utolsó három hónapban 65 milliárd forinttal többet fognak költeni az eddig gondoltnál; a szokásosan jó év vége idén mintha nem jönne el - ilyen ellentmondások olvashatók ki a pénzügyi tárca legfrissebb költségvetési előrejelzéséből, amellett, hogy akár az utolsó hivatalos, 3,8 százalékos GDP arányos várakozásnál is jobb lehet az éves egyenleg.

Ha csak egyetlen számot, az egész éves költségvetési hiányprognózist néznénk, arra a megállapításra juthatnánk, hogy semmi különös nem történt a Pénzügyminisztérium mai rendes havi sajtótájékoztatóján. A legfrissebb előrejelzést alaposabban böngészve azonban néhány furcsaságra bukkanhatunk.

Először is, úgy lett néhány milliárd forinttal kisebb deficit augusztusban a büdzsében, hogy a gondoltnál sokkal többet fizetett ki az állam családtámogatásra a múlt hónapban. A tájékoztatóból kiderül, hogy az iskolakezdés miatt augusztusra előrehozták az egyébként szeptemberben esedékes családi pótlék és más családi ellátás kiutalását. Így durván 30 milliárd forinttal több pénzt fizettek ki ilyen támogatásokra annál, mint amennyit a legutóbbi prognózis készítésekor reméltek. Ez pedig azt is jelenti, hogy ha minden a tervek szerint ment volna, akkor nemcsak pár milliárddal adódott volna kisebb augusztusi hiány, hanem legalább 30 milliárddal lett volna kisebb a múlt havi deficit az előrejelzettnél.

A normál folyamatok tehát azt indokolták volna, hogy ennek megfelelően legalább a háromnegyed éves hiányszámot leviszi a PM 30 milliárddal, sőt, akár az egész éves előrejelzéssel is így tehetett volna. De nem, a szeptemberrel záruló első kilenchónapos periódus deficitvárakozását mindösszesen 10 milliárddal vágta le a tárca, az egész éves prognózishoz lényegében nem nyúlt.

Azt sem könnyű követni, milyen korrekciókat hajtott végre a szakminisztérium a költségvetési intézmények kiadási során. Augusztusban jelentős mértékben, 35 milliárd forinttal költöttek kevesebbet a minisztériumok és más költségvetési szervek a vártnál. Ennek megfelelően a PM a háromnegyed évi prognózisát még kicsivel nagyobb mértékben is, 40 milliárddal mérsékelte. Ám az egész éves becslését 25 milliárddal feljebb srófolta. Vagyis most úgy gondolják, valamilyen okból három hónap alatt az intézmények 65 milliárddal több pénzt szórnak ki.

Ebből a 65 milliárdos pluszköltésből 12 milliárdot magyaráz, hogy a Volán-társaságoknak ennyivel emelik az idei apanázsukat, 17 milliárd forintot pedig az útdíj elektronikus ellenőrzési rendszerének leellenőrzésére fordítanak.

Meglepőnek nevezhető az is, hogy a hagyományosan jó év vége a ma kiadott prognózisban nem tükröződik vissza. (Decemberben normál esetben 100 milliárdnál is nagyobb többlet szokott összejönni az adófeltöltés, az év végi jutalmak és a karácsonyi vásárlási láz miatt.) A PM a prognózisban 280 milliárdos hiány jelez az utolsó három hónapra, ami közel a duplája lenne a tavalyi hasonló időszakban létrejött deficitnek, pedig idén nem nagyon volt olyan hónap, amelyikben rosszabb lett volna az egyenleg a múlt évinél.

Mindenesetre kíváncsian várjuk, mikor szállítja lejjebb az idei hiánycélt újra a kormány, mert egyre több jel utal arra, hogy a szaldó a pár hónapja 4-ről 3,8 százalékosra leszállított tervnél is jobb lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?