Viola
-6 °C
-2 °C

'Nem kell létszámcsökkentés a közszférában'

2003.09.24. 08:40
Vadász János, a közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott szerint alaptalanok és szakszerűtlenek azok a vádak, hogy túlduzzasztott a közszférában dolgozók aránya.
Jövő ősszel kerül a parlament elé, és a kormány reményei szerint 2005. január elsejével életbe is léphet a közszféra dolgozóinak jogállását szabályozó új jogszabály - mondta Vadász János, a közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott.

A közalkalmazottak státusát jelenleg öt törvény és 110 végrehajtási jogszabály irányítja, így például a 13. havi bérek kifizetéséhez 13 jogszabályt kell módosítani. A törvényért felelős hivatal 2004 tavaszára világítja át a közszektorban jelentkező feladatokat, majd ehhez rendelnek megfelelő létszámot.

Szakszerűtlen vádak

h i r d e t é s
Vadász szerint alaptalanok és szakszerűtlenek azok a vádak, hogy túlduzzasztott a közszférában dolgozók aránya. A statisztikákban hirtelen megugró létszámot a tavaly óta versenyképesebb bérekkel és a köztisztviselővé visszaminősített 11 ezer hivatali ügyintézővel magyarázza.

Véleménye szerint szükség van a feladatok átstrukturálására, de a létszámleépítésnél a fűnyíróelv nem alkalmazható. Magyarországon jelenleg a közszférában dolgozók száma alig haladja meg a 800 ezer főt, ez a teljes foglalkoztatottak 21,6 százaléka, szemben a 24,5 százalékos uniós átlaggal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!