Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Félezer közszolga mehet idén féléves rekreációra

2003.10.07. 08:46
Az idén először 400-500, közvetlenül a nyugdíjkorhatár előtt álló köztisztviselő veheti ki az őt megillető rekreációs szabadságát.
A KSH által nyilvántartott 98 ezer köztisztviselőből - az idén először - mindössze 400-500 nyugdíj előtt álló köztisztviselő élhet a rekreációs - azaz a hathavi fizetett - szabadság lehetőségével - tudta meg a NAPI Gazdaság Dudás Ferenctől, a Belügyminisztérium Közigazgatás-szervezési és Közszolgálati Hivatalának vezetőjétől.

Azok az egy évvel az öregségi nyugdíjkorhatár előtt álló (férfiak esetében 61 éves) köztisztviselők mehetnek hosszú távú pihenőre, akik legalább húszéves közszolgálattal rendelkeznek.

Kanadai módszer

h i r d e t é s
Az intézményt a köztisztviselői törvény 2001. júliusi módosítása teremtette meg, amely úgy rendelkezik, hogy tíz év szolgálat után jár az egybefüggő féléves szabadság (tehát először 2011-től), ám ezt az idén júliusban, az idősebb korú közszolgákra tekintettel, kiegészítették.

Ha azonban a köztisztviselő a jogosultság utáni két éven belül nem veszi igénybe a hathavi pihenőt, akkor azt a munkáltatónak ki kell fizetnie.

A rekreációs célú szabadság bevezetésének és időtartamának meghatározásában a kanadai mintát vette át Magyarország, ám más országokban is van lehetőségük a közszféra felső szintű vezetőinek hosszabb pihenőre menni - mondta Dudás. A magyar köztisztviselőt minden illetménye és juttatása megilleti, ugyanakkor a rekreációs szabadság évében egyéb szabadságra már nem jogosult.