István, Vajk
19 °C
33 °C

Béremelés lesz a sztrájk helyett

2007.02.19. 14:33
A február 21-ére meghirdetett közszolgálati sztrájk elmarad. Az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizotság hétfőn megállapodott a kormányzat képviselőjével a 6,65 százalékos béremelésről.

Lemondta a február 21-ére meghirdetett országos figyelmeztető sztrájkot az Egységes Közszolgálati Sztrájkbizottság, mert hétfőn 11 órakor aláírták a kormányzat képviselőjével a megegyezést a 6,65 százalékos idei közszolgálati béremelésről.

A 6,65 százalékos keresetemelés úgy valósul meg, hogy 2,5 százalék a múlt évi béremelések áthúzódó hatása, illetve a további 4,15 százalékos emelést július 1-jétől havonként 8,3 százalékos mértékkel, illetménykiegészítéssel valósítja meg a kormány. A kormány képviselője vállalta, hogy az ehhez szükséges törvénymódosítást benyújtja az Országgyűlésnek.

Korábban Fehér József az MTI-nek elmondta, ha megegyezés születik a két fél között, várhatóan elmarad a közszolgálati dolgozók február 21-ére meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkja.

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a február 21-re meghirdetett sztrájkra ne kerüljön sor, és olyan megállapodás szülessen, ami a szakszervezeteknek is megfelelő" - mondta Fehér József, aki egyben a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára is. Mint hozzátette: mindaddig tárgyalnak, amíg van esély arra, hogy elfogadható megállapodás születik.

A szakszervezeti vezető elmondta, az eddigi tárgyalások eredménytelenségének az az oka, hogy nem találják meg a megoldást, amely a 2007. évi költségvetés keretein belül lehetővé tenné a közszférában az infláció ellentételezését.