Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Megszületett a megállapodás a közszolgálati bérekről

2005.12.07. 22:53
Jövőre átlagosan 4,8 százalékkal emelkednek az illetmények a közszférában, jelentette be Batiz András kormányszóvivő a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón.
Megszületett a megállapodás a közszolgálati bérekről, amelynek értelmében jövőre átlagosan 4,8 százalékkal emelkednek az illetmények a közszférában - jelentette be Batiz András kormányszóvivő a szerdai kormányülést követő sajtótájékoztatón.

A közalkalmazottak illetménytáblájában a garantált illetményminimumok átlagosan újabb 3 százalékkal emelkednek 2006. április elsejétől, mondta a szóvivő, utalva arra, hogy az idén január elsején volt egy 7,5 százalékos emelés, majd szeptember elsején egy további 4,5 százalékos.

A megemelt minimálbér és a garantált bérminimumok fizetési fokozatonként beépülnek a közalkalmazotti illetménytáblába. A közalkalmazotti pótlékalap április elsejétől 3,7 százalékkal nő, míg a teljesítményösztönzésre szánt kétszázalékos keret változatlanul megmarad.

A köztisztviselők illetményalapja 5,1 százalékra, 36.800 forintra emelkedik, szintén a jövő év április elsején. A hivatásos szolgálati és honvédségi illetményrendszeren belül az 5,1 százalékos illetményalap-emelés már január elsejétől esedékes.

Tállai András, a Fidesz országgyűlési képviselője közleményében azt írja: sajnálják, hogy a közszféra sok százezer dolgozója csak tavasszal kap először emelt fizetést, miközben az áremelkedések már januártól éreztetik hatásukat.