Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Tízmilliárdos összértékű közbeszerzések

2002.09.02. 10:03
A Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága (MKGI) a napokban kiírt pályázatainak összértéke elérheti a bruttó 13 milliárd forintot. A tenderek közül a legnagyobb falat az irodabútorok szállítása, amelyre több mint nyolcmilliárd forintos keretszerződést kötnek majd a nyertesekkel.
A központi költségvetésből gazdálkodó szervezetek beszerzéseit levezénylő MKGI irodabútorok, nyomtatók és személyi számítógépek szállítására írt ki a napokban új pályázatokat. A három közbeszerzés bruttó összértéke elérheti a 13 milliárd forintot. Az MKGI fából és fémből készült szekrények, konténerek, asztalok és ülőbútorok szállítására bruttó 8,13 milliárd forint keretösszegben köt majd szerződéseket a közbeszerzés nyerteseivel. A nyílt eljárás eredményhirdetése november közepén várható, a nyertes cégekkel 2004. június 30-ig szóló szerződést köt a miniszterelnökség - mondta Schäffer István, az MKGI főigazgatója.

Hajlítottbútor

A bútorbeszerzést négy kategóriában írták ki, ezekre a cégek részajánlatokat is benyújthatnak. A vállalatok önállóan és konzorciumot alakítva közösen is pályázhatnak. A központosított beszerzések biztos üzletet, előre tervezhető bevételi forrást jelentenek a nagyobb irodabútor-gyártó vállalatoknak. Az MKGI-tenderek nyertesei szinte mindig a legnagyobb bútorgyárak, a Balaton Bútorgyár Rt., a Falco-Sopron Kft., a Garzon Bútor Rt., a Mezőkövesdi Bútoripari Kft. és a korábban Hajdúthonet néven szereplő Sellaton Hajlítottbútor Rt. közül kerültek ki. A kisebb cégek és forgalmazók - magasabb áraik és kisebb raktárkészleteik miatt - nehezen tudnak versenyezni a nagy bútorgyárakkal.

Az MKGI legutóbbi irodabútor-beszerzését hat kategóriában - a korábbi két eljáráshoz hasonlóan - a fent említett gyártók alkotta konzorcium nyerte el. Ugyanakkor a fémből készült berendezések szállítására az Orako Kft. és a Telmex Kft. szerezhette meg a két évre szóló megbízást. Ez utóbbi két cég mintegy 100 millió forint értékű, az öt gyár alkotta konzorcium pedig összesen 3,42 milliárd forintos megrendeléshez jutott. E kétéves keretszerződés június 30-án lejárt, ám ezt az MKGI az új eljárás lezárulásáig meghosszabbította a cégekkel.

Gyártói platorm

A miniszterelnökség két tárgyalásos közbeszerzési eljárást is kiírt a Közbeszerzési Értesítő legújabb számában. Az egyiket nyomtatók szállítására és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások ellátására hirdették meg önálló OEM (nem átvett) gyártói platformonkénti részteljesítésre. A nyertesek 2003. január 1-től december 31-ig szállíthatnak a központosított közbeszerzési körbe tartozó, illetve az ehhez önként csatlakozó összesen 1010 intézménynek. Az eljáráson több gyártói platform szállítóival tárgyalnak majd, legutóbb a Minolta, az OKI, a Toshiba, a Ricoh, az Epson, a HP, a Kyocera, a Tally, a Xerox, a Lexmark, az OCÉ és a Canon magyarországi cégeivel kötöttek bruttó 4,72 milliárd forint értékű keretszerződést. E megállapodás 2001. augusztus 2-től 2002 december 31-ig hatályos.

A másik tárgyalásos eljárást mobil személyi számítógépek (notebookok), alkatrészeik és a kapcsolódó szolgáltatások beszerzésére hirdette meg az MKGI bruttó 485 millió forint keretösszegben. A cégek a kelet- és a nyugat-magyarországi, valamint a budapesti intézményekre vonatkozóan részajánlatot is benyújthatnak. A nyertesekkel jövő év végéig szóló szerződést köt majd az igazgatóság.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!