Elemér
-1 °C
10 °C

Százhatvanezerért dolgozna a közgazdászhallgató

2003.05.20. 10:03
Környezetszennyező cégek és pártok szerepelnek a diploma előtt álló közgazdászhallgatók "feketelistáján". A leendő gazdasági szakemberek ezeken a helyeken dolgoznának a legkevésbé szívesen. A közgazdász diploma megszerzésére készülő fiatalok legszívesebben a Westelnél dolgoznának, és legalább bruttó 161 ezer forintos kezdő fizetésre számítanak.
A közgazdászhallgatók számára változatlanul a Westel a legkedveltebb cég, egy friss felmérés során a megkérdezettek többsége úgy nyilatkozott: diplomaszerzés után ott dolgozna a legszívesebben. A Mol visszakerült a legkedveltebb öt közé, ahonnan az Unilever esett ki. Az ötödik helyre csúszott a két éve még listavezető Audi, előbbre került a Coca-Cola, megtartotta negyedik helyét a Matáv - derül ki a Közgazdászhallgatók Nemzetközi Szervezetének legfrissebb felméréséből.

Háromnegyedük nem dolgozna pártoknál

A 16 felsőoktatási intézményből megkérdezett kétezer diák 90 százaléka nem szívesen dolgozna a környezetet erősen szennyező cégeknél. A politikai pártok is népszerűtlenek a közgazdászhallgatók körében; a válaszadók 72 százaléka utasítja vissza azt, hogy tudásával és szakmai ismereteivel erősítse a politikai érdekképviseleteket.

Gyógyszeriparban tevékenykedő cégnél szívesen vállalna munkát a megkérdezettek 65 százaléka, dohányipari terméket előállítónál viszont csak 44 százalék. Szeszipari vállalatnál 58 százalék dolgozna szívesen, kávégyártónál ennél magasabb arány, 74 százalék állna alkalmazásba. Biztosítótársaságoknál 56 százalék szeretne munkát vállalni.

Munkaválasztásnál a fizetés a legfontosabb

A felmérésből kiderült: a közgazdászhallgatók számára leendő munkahelyük kiválasztásakor a fizetés esik a legnagyobb súllyal latba. A válaszadók bruttó 161 ezer forintos kezdő fizetést remélnek, ami az első év végére eléri a bruttó 205 ezret.

A munkahelyválasztást befolyásoló szempontok rangsorában a fizetést a jó munkakörülmények és a jó munkahelyi hangulat kritériuma követi. Fontos szempont még a megfelelő előrelépési és a tanulási lehetőség, kevésbé fontos szempont a cég, vagy a termék hírneve.

A leendő alkalmazottak kiválasztásakor a munkaadónak fontos szempont a pályázó nyelvtudása is. A felmérés szerint a közgazdászhallgatók legnagyobb arányban angolt és németet beszélnek. Saját bevallás alapján a hallgatók 50 százaléka képes arra, hogy hosszabb felkészülés után angolul prezentációt tartson, 30 százalék pedig akár angol nyelven történő vezetői munkára is képes lenne.