Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A közjegyzők nem akarnak versenyezni

2006.10.27. 07:33
A verseny a jogi szolgáltatás biztonságát veszélyezteti - vitatják az Európai Bizottság legutóbbi, a közjegyzői szakmát érintő döntését a hazai közjegyzők.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara szerint a közjegyzők az állam igazságszolgáltatási rendszerének részeként hatósági feladatkört látnak el, nem azonosíthatók más szabadfoglalkozásúakkal.

Mint azt a Világgazdaság megírta: az EB jogsértési eljárást kezdeményez több európai tagállammal - köztük Magyarországgal - szemben, mert a nemzeti fenntartás elvét alkalmazzák a közjegyzői szakma gyakorlásában. A bizottság szerint a közjegyzők szolgáltatást nyújtanak, és a szakma állampolgársághoz kötöttsége korlátozza a versenyt. Az Európai Unió Közjegyzőinek Tanácsa viszont azt hangsúlyozza, hogy a közjegyzőség az igazságszolgáltatás része.

Parti Tamás, a kamara szóvivője a Világgazdaságnak elmondta: a bizottsági kezdeményezés ellentétes az EB és az Európai parlament korábbi döntéseivel, amelyek kifejezetten elismerték a közjegyzők közhatalmi szerepét. A kamara álláspontja, hogy a közhatalom-gyakorlás intézményrendszerének - és ebben a közjegyzők közhatalmi feladatainak - meghatározása a tagállamok szuverén joga. Úgy vélekedett: fontos lenne, ha a vitában az Európai Bíróság hozna egyértelmű döntést.