Olga, Liliána
22 °C
35 °C

A Konzumbank már csak Csillagra vár

2003.10.28. 08:43
Az ÁPV Rt. jóváhagyta, és az MFB is támogatta, hogy a Konzumbankot tízmilliárdért az egyetlen jelöltnek, az MKB-nek adják el.
Miután az ÁPV Rt. igazgatósági ülése jóváhagyta, tegnap a tulajdonos Magyar Fejlesztési Bank igazgatósága is egyhangúan támogatta, hogy a Konzumbank Rt. 90,59 százalékban a bank közvetlen birtokában lévő, illetve a 99,99 százalékban szintén MFB-tulajdonban lévő Tőketárs Kft.-n keresztül közvetetten tulajdonolt részvénycsomagját az egyetlen ajánlattevőnek, a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.-nek értékesítsék.

Az igazgatóság javaslatát postázta az MFB tulajdonosi jogait gyakorló gazdasági és közlekedési miniszternek. Csillag István vélhetően azt követően hozza meg döntését, hogy szerdán előzetesen tájékoztatja a kormányt az ajánlati árról, amely a Napi Gazdaság megerősített értesülése szerint 10,8 milliárd forint volt.

Kismértékben felülmúlja

A fenti ár ugyanakkor nemcsak a 7,931 milliárd forint jegyzett és - 2003. augusztus végén - 8,582 milliárd forint saját tőkével rendelkező pénzintézet részvényeire vonatkozik, hanem abba beleértendő a bank Tüköry utcai székházát tulajdonló Tüköry-Center Ingatlanforgalmazó Kft. 100 százalékos üzletrészének megvásárlására ajánlott összeg is, amelyre a bank részvényeivel együtt kellett licitálnia a pályázónak. A Tüköry Kft.-ben az MFB 71,06, a Tőketárs 28,94 százalékos részesedéssel bír. A két vagyontárgy könyv szerinti értéke 10,5 milliárd forint, így az MKB ajánlata kismértékben felülmúlja ezt az összeget.