Jácint
17 °C
31 °C

Vita a közszféra létszámcsökkentéséről

2003.09.18. 13:48
Nincs egyetértés a munkavállalók és a munkaadók között, mekkora leépítésre lenne szükség a közszférában. A vállalkozók kétszázezres elbocsátást tartanának jónak, a munkavállalók a kormány által szerdán bejelentett nyolcezer főt is sokalják.
Az állami szféra alkalmazottainak száma napjainkra olyan mértékben felduzzadt, hogy az már az ország versenyképességére is negatívan hat - mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) csütörtöki tájékoztatóján Lőrincze Péter, a VOSZ európai uniós csatlakozási munkabizottságának vezetője.

Ötszázmilliárot lehetne megtakarítani

A napjainkra több mint 800 ezer főt kitevő közszféra hozzávetőleg ezer milliárd forintjába kerül az országnak, ha a közszféra alkalmazottainak létszámát mintegy 200 ezer fővel csökkentenék, az legkevesebb 500 milliárd forint megtakarítást hozna az országnak a VOSZ szakértőinek számításai szerint.

Lőrincze Péter hangoztatta továbbá: az állami újraelosztást is egyértelműen mérsékelni kellene, a 2002. évi 51 százalékos állami újraelosztási arányt legalább 40 százalék alá kellene mérsékelni, mert az radikálisan javítaná az ország versenyképességét.

Az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) csütörtöki ülésén a munkaadók üdvözölték a döntést. Rolek Ferenc, az OÉT munkaadói oldalának szóvivője közölte: egyetértenek azzal, hogy a kormány a jövő évi büdzsé helyzetét a kiadási oldal csökkentésével akarja javítani és nem az adók növelésével. Véleménye szerint a bejelentettnél akár nagyobb mértékű létszámleépítés is indokolt lenne a közigazgatásban.

A munkavállalók tiltakoznak

Az Országos Érdekegyeztetési Tanács (OÉT) munkavállalói oldala elfogadhatatlannak és meggondolatlannak tartja a kormány szerdai bejelentését. Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke elmondta: azt javasolják, hogy álljon fel egy háromoldalú bizottság, amely megvizsgálná, hogy a közszférában mennyi munkavállalóra van szükség, illetve milyen területeken lehet megtakarítást elérni. Szerinte ez a bizottság juthatna akár olyan megállapításra is, hogy bizonyos közigazgatási területeken növelni kell a munkavállalói létszámot.

Csizmár Gábor, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára elmondta: a kormány szerdai döntése, amelyben a minisztériumoknál mintegy 8 ezer embertől válnának meg, nem a teljes közszférát érinti. Utalt arra, hogy a közszférában mintegy 820 ezren dolgoznak, így a tervezett létszámcsökkentés e rétegnek mindössze egy százalékát érintené.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a nyolcezer fő a munkaadók véleménye szerint kevés, míg a munkavállalóknak túl sok. Így e kérdésben is hosszú tárgyalások után kell kompromisszumra jutni.