Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kirúgják az öreg közszolgákat

2006.09.08. 08:20
A minisztériumokból és azok háttérintézményeiből 1541, a vidéki közigazgatási szervektől 630 köztisztviselő csoportos elbocsátását jelentették be augusztus végéig a munkaügyi központokhoz - tudta meg a Világgazdaság. A megszorító csomag és a közigazgatás reformja miatt távozók többségét csak ezután mentik fel, és 2008 végéig országosan még több mint tízezer közszolga elbocsátása várható.

Csuhaj Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakértője a Világgazdaságnak elmondta, a távozni kényszerülők körülbelül hatvan százaléka jogosult rá, hogy a prémium évek program keretén belül távozzon. Ez azt jelenti, hogy több mint 1300 távozni kényszerülőnek maximum öt éve van a nyugdíjig, és legalább 25 évet töltött a közigazgatásban. Kiss Péter, a szaktárca vezetője a lapnak jelezte: nem cél életkor alapján válogatni a munkatársak között, de a tárcák, munkakörök összevonásával automatikusan adódik a lehetőség a fiatalításra.

Felkészültek
Az országos elbocsátásokra egyébként már felkészültek a munkaügyi központok; augusztus 21-től már nemcsak a fővárosban, hanem minden megyében megkezdték működésüket a szolgáltatócentrumok, amelyek az elbocsátottakat segítik. A fővárosban eddig közel négyszázan kértek személyesen segítséget az újraelhelyezkedéshez.

A közszféra egyébként még a kiváltságok megszüntetése ellenére (a 13. havi illetmény, a nyelvpótlék, a gépkocsi-vezetői pótlék megszüntetése a terv, azonkívül a teljesítménybérezés bevezetése) is csábító lehet a pályakezdőknek a kereseti lehetőségek miatt. A most elbocsátottak viszont épp a bérek miatt aggódhatnak, mivel a versenyszféra álláspiacán nem kínálnak a mostani jövedelmüknek megfelelő lehetőségeket. Ez nem véletlen, a KSH adatai szerint ugyanis 2001-ben még szinte azonos volt a két szektor alkalmazottainak átlagos bruttó jövedelme, mostanra azonban az állami alkalmazottak 25 százalékkal többet keresnek. Azt egyelőre nem tudni, hányan élnek a prémium évek programmal, de úgy tudni, korábban nem volt népszerű ez a fajta búcsú a közszférától, tavaly januári bevezetésétől számítva mindössze 134-en távoztak így. A prémium évek lényege egyébként, hogy végkielégítés helyett a korábbi illetmény hetven százalékát kapja a köztisztviselő a nyugdíjig, cserébe mindössze heti 12 órát kell dolgoznia.

Egyre többen érdeklődnek viszont a különleges foglalkoztatási állomány iránt. Csuhaj Edit jelezte, ezt bárki igénybe veheti a mostani leépítéskor, aki már legalább tíz évet közszolgálati jogviszonyban töltött. Lényege, hogy határozatlan idejű szerződését határozottá alakítják át, így egy évet nyer a kényszerű távozásig, ez idő alatt a korábbi javadalmazásának hetven százalékát kapja. A Világgazdaság szerint ennek a programnak a kedveltsége is kérdéses lesz, mivel a köztisztviselőnek így már nem jár végkielégítés. Az év vége felé megszaporodhatnak a csoportos elbocsátásra vonatkozó bejelentések, mivel több intézmény - többek között épp a munkaügyi kirendeltségeket koordináló Állami Foglalkoztatási Szolgálat - regionális átszervezésre vár. Ezeknél még csak ezután dől el, hogy ki megy, és ki marad.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!