Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kirúgják az öreg közszolgákat

2006.09.08. 08:20
A minisztériumokból és azok háttérintézményeiből 1541, a vidéki közigazgatási szervektől 630 köztisztviselő csoportos elbocsátását jelentették be augusztus végéig a munkaügyi központokhoz - tudta meg a Világgazdaság. A megszorító csomag és a közigazgatás reformja miatt távozók többségét csak ezután mentik fel, és 2008 végéig országosan még több mint tízezer közszolga elbocsátása várható.

Csuhaj Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakértője a Világgazdaságnak elmondta, a távozni kényszerülők körülbelül hatvan százaléka jogosult rá, hogy a prémium évek program keretén belül távozzon. Ez azt jelenti, hogy több mint 1300 távozni kényszerülőnek maximum öt éve van a nyugdíjig, és legalább 25 évet töltött a közigazgatásban. Kiss Péter, a szaktárca vezetője a lapnak jelezte: nem cél életkor alapján válogatni a munkatársak között, de a tárcák, munkakörök összevonásával automatikusan adódik a lehetőség a fiatalításra.

Felkészültek
Az országos elbocsátásokra egyébként már felkészültek a munkaügyi központok; augusztus 21-től már nemcsak a fővárosban, hanem minden megyében megkezdték működésüket a szolgáltatócentrumok, amelyek az elbocsátottakat segítik. A fővárosban eddig közel négyszázan kértek személyesen segítséget az újraelhelyezkedéshez.

A közszféra egyébként még a kiváltságok megszüntetése ellenére (a 13. havi illetmény, a nyelvpótlék, a gépkocsi-vezetői pótlék megszüntetése a terv, azonkívül a teljesítménybérezés bevezetése) is csábító lehet a pályakezdőknek a kereseti lehetőségek miatt. A most elbocsátottak viszont épp a bérek miatt aggódhatnak, mivel a versenyszféra álláspiacán nem kínálnak a mostani jövedelmüknek megfelelő lehetőségeket. Ez nem véletlen, a KSH adatai szerint ugyanis 2001-ben még szinte azonos volt a két szektor alkalmazottainak átlagos bruttó jövedelme, mostanra azonban az állami alkalmazottak 25 százalékkal többet keresnek. Azt egyelőre nem tudni, hányan élnek a prémium évek programmal, de úgy tudni, korábban nem volt népszerű ez a fajta búcsú a közszférától, tavaly januári bevezetésétől számítva mindössze 134-en távoztak így. A prémium évek lényege egyébként, hogy végkielégítés helyett a korábbi illetmény hetven százalékát kapja a köztisztviselő a nyugdíjig, cserébe mindössze heti 12 órát kell dolgoznia.

Egyre többen érdeklődnek viszont a különleges foglalkoztatási állomány iránt. Csuhaj Edit jelezte, ezt bárki igénybe veheti a mostani leépítéskor, aki már legalább tíz évet közszolgálati jogviszonyban töltött. Lényege, hogy határozatlan idejű szerződését határozottá alakítják át, így egy évet nyer a kényszerű távozásig, ez idő alatt a korábbi javadalmazásának hetven százalékát kapja. A Világgazdaság szerint ennek a programnak a kedveltsége is kérdéses lesz, mivel a köztisztviselőnek így már nem jár végkielégítés. Az év vége felé megszaporodhatnak a csoportos elbocsátásra vonatkozó bejelentések, mivel több intézmény - többek között épp a munkaügyi kirendeltségeket koordináló Állami Foglalkoztatási Szolgálat - regionális átszervezésre vár. Ezeknél még csak ezután dől el, hogy ki megy, és ki marad.