Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Köztisztviselői lakáshitel: bővült a kör

2003.07.01. 11:35
Július elsejétől lépnek hatálya a köztisztviselők jogállásról szóló törvény módosításai. Ennek nyomán az FHB-nál, ha lakáshitel-igénylési rohamot nem is várnak, de az érdeklődés növekedésére számítanak. A köztisztviselői kedvezményre jogosultak száma ugyanis több mint másfélszeresére nő.
A módosított köztisztviselői törvény értelmében a kedvezményekből a mintegy százezer köztisztviselő mellett mostantól további 60-70 ezer rendvédelmi dolgozó is részesedhet. Ettől a bankárok azonban még nem várnak újabb hiteligénylési rohamot, bár az érdeklődés növekedésével számolnak - mondták el a Földhitel és Jelzálogbank (FHB) Rt.-nél.

Kisebb önrészt a köztisztviselő is fizet

Csabai Lászlóné lakásügyi kormánymegbízott szerint nincs részletes kimutatás arról, hogy eddig pontosan hány köztisztviselő, és milyen értékben vett igénybe állami kezességvállalást. Az FHB állományában az ilyen kölcsönök aránya 3-5 százalékra tehető.

A változás előtt a köztisztviselők részéről egyetlen bank sem tapasztalt jelentős igénynövekedést. Az FHB szakértői szerint jellemző volt, hogy kisebb önrésszel beszálltak a köztisztviselők is, s csak a lakásár 80 százalékára vettek fel kölcsönt.

Az állami kezességhez három éves munkaviszony kell

A most életbe lépő módosulás lényege: lakáshitelhez kérhető állami kezességre a jövőben csak azok a köztisztviselők jogosultak, akiknek 3 éves munkaviszonyuk van, közigazgatási alapvizsgát tettek. Elvárás továbbá, hogy munkaszerződésük határozatlan idejű legyen, ne álljanak fegyelmi eljárás alatt, ne tölsék felmondási idejüket. Emellett pedig az előző, államilag támogatott hitelüket már vissza kellett fizetniük, mondta Csabainé.

A hiteligényt a közigazgatási szerv vezetője engedélyezi. Ha a köztisztviselő kilép az állami alkalmazotti körből, az állami kezességvállalás megszűnik, a hiányzó fedezet miatt a hitelfelvevő ekkortól két százalékkal magasabb kamatot fizet.

A köztisztviselők hitelfelvételére persze érvényesek a június 16-ától megváltozott jelzáloghitel-támogatási feltételek is. Így a felvehető hitel maximális összege számukra is 15 millió forint, s ezután - a rendeletben felsorolt kivételekkel - nem lehet egyidejűleg több támogatott hitelük.