Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Nagyon drága a készpénz

2008.01.19. 12:50
Bár egyre többen használják vásárlásra bankkártyájukat, még mindig nagyon sokszor veszünk fel készpénzt ATM-ekből. A legtöbben nem is tudják, mennyit von le ilyenkor a bank, pedig az összeg nem csekély. Általában több száz forintról van szó még akkor is, ha a bank saját hálózatát használjuk.

Magyarországon a felnőtt magyar lakosság 59 százalékának van bankkártyája. Bár az elmúlt években folyamatosan nőtt a kártyás vásárlások száma, a döntő többség még mindig rendszeresen vesz fel készpénzt automatákból. A Gfk decemberi tanumánya szerint hat megkérdezettből öt szokott pénzt felvenni ATM-ből, teszik ezt annak ellenére, hogy viszonylag magasak a készpénzfelvételi díjak. A MasterCard szerint azonban van fejlődés, míg öt évvel ezelőtt csak 31 százalék jelölte meg a kártyás vásárlást, mint a legtöbbet használt szolgáltatást, 2007-ben már 57 százalék nyilatkozott így. Készpénzfelvételre átlagosan havi két-három alkalommal használjuk a kártyát.

Drága a készpénz

A készpénzfelvételnek kevés kivételtől eltekintve ára van. Az sem mindegy, hogy a bank saját, vagy egy idegen pénzintézet automatáját használjuk. A legtöbb esetben magasabb díjakkal büntetik, ha nem saját ATM-ből vesz fel az ügyfél pénzt. A bankoktól kapott adatok alapján a legtöbbet az OTP Banknál kell fizetni, ha hálózaton kívüli ATM-et használunk: eddig 500 forint a díj, de január 17-től ezt felemelték 750 forintra (a Junior kártyáknál 500 forint a díj január 17. után is). Az idegen pénzautomata használatát a Raiffeisen Banknál ússzuk meg a legolcsóbban, itt 170 forintot kell fizetni.

 Bankok  Itthon, saját AMT
 Itthon, idegen ATM
 Külföldön, saját ATM
 Külföldön, idegen ATM
 Budapest Bank
95 Ft
120 Ft + 1%, min. 270 Ft
nincs
1500 Ft
 Cetelem
600 Ft
600 Ft
nem lehet
nem lehet
 CIB Bank
100 Ft
250 Ft
nincs
1500 Ft
 Citibank
250 Ft
250 Ft
0,1% min. 1500 Ft
0,1% min. 1500 Ft
 Credigen Bank
1%, min. 500 Ft
1%, min. 500 Ft
nincs
1% + 4 euró
 Erste Bank
0,45% + 45 Ft
1,1%+300 Ft
0,45% + 45 Ft
1,5%+1000 Ft
 K&H Bank
0,25% + 55 Ft
400 Ft
nincs
1% + 1000 Ft
 MKB Bank
75 Ft
300 Ft
nincs
8 dollár
 OTP Bank
49Ft + 0,49%
750 Ft
1 euró
3 euró + 1%
 Raiffeisen Bank
170 Ft
170 Ft
nincs
7 euró
 UniCredit Bank
ingyenes
0,1%, min. 350 Ft
ingyen (15 ország)
1% + 3 euró

A pénzintézetek különböző módon határozzák meg a díjakat. Van, ahol fix öszeget vonnak le, és van, ahol a kivett pénz bizonyos százalékát vonják le a fix díjon felül. A díjak főszabályként nem függenek a számlacsomagtól vagy a kártyatípustól. Nagyon sokan apránként – ezer-ötezer forintonként – veszik fel fizetésüket. Ez sokszor drágább lehet, mint egy nagyobb összeg felvétele, hiszen ha van fix díj, azt minden egyes pénzfelvételnél levonja a bank.

Néhány számlacsomagnál ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget is biztosítanak, így népszerűsítve azokat. Általában a saját ATM-eknél ingyenes a pénzfelvétel, de van néhány kivétel. A K&H Banknál a Start, a Dinamikus és az Aktív számlacsomagnál van ingyenes készpénzfelvételi lehetőség. A Raiffeisen Banknál ingyenes az első kettő a Mindennapok csomagnál, az első három a Lendület csomagnál, illetve az első készpénzfelvétel Okoskártyával, Menza Diákszámla esetén. Az UniCredit Banknál a Privát Plusz és a Nonstop számlacsomagokban a havi első, illetve első két készpénzfelvételi tranzakció bármely belföldi ATM-nél díjmentes.

A diákoknak szóló Erste Szemeszter Bankszámlánál a havi első, az Online Bankszámlánál a havi első két, míg a Szorgos és a Senior Bankszámlák esetén havonta az első készpénzfelvétel bizonyos feltételek teljesítése esetén ingyenes lehet. Feltételeket szab a Budapest Bank is, itt az adott hónapban bankszámlánként végrehajtott 40 ezer forint összérték feletti bankkártyás vásárlás esetén (a Standard számlacsomagnál), illetve az egyéb kedvezményes számlacsomagoknál a vásárlások értékétől függetlenül bankszámlánként két készpénzfelvét díjmentes a bank saját automatáiból. Ha pedig az adott hónapban nem vettek fel pénzt Budapest Bank ATM-ből, akkor egy készpénzfelvét egyéb magyarországi ATM-ből ingyenes.

Lassan, de biztosan drágul

A bankok folyamatosan emelnek a díjakon. A Budapest Banknál a hazai, saját automatából való készpénztfelvételt emelték 75 forintról 95 forintra az elmúlt egy évben. Az Erste Banknál öt forinttal emelték ugyanezt a díjat. A Raiffeisen Banknál 4 euró plusz az összeg egy százaléka helyett csak fix díjat, egységesen 7 eurót kell fizetni külföldi ATM-használatnál. Az OTP Bank 50 százalékkal, 500-ról 750 forintra emelte a belföldi idegen automaták használatának díját. Az MKB-nál és a CIB-nél nem változtak a díjak.

A két évvel ezelőtti helyzethez képest azonban a díjak között képest már valamivel több a különbség. A K&H Banknál száz forinttal nőtt a készpénzfelvétel idegen ATM-ből, saját automatából azonban alig változott a díj: 0,2% + 50 forint helyett, 0,25% + 55 forintot kell fizetni. Az MKB-nál akkor még 60 forintot kellett fizetni saját belföldi AMT-nél, most 75 forintot. Az OTP Banknál két éve még 0,35 százalék + 35 forint volt a díj, január 17-től 49Ft + 0,49 százalék lesz. A Raiffesen Banknál a saját automaták díja változott jelentősebben, 50-ről 170 forintra emelték.

Külföldi ATM-használat

Még ennél is drágább, ha külföldön döntünk úgy, hogy készpénzt veszünk fel. A CIB Bank tapasztalatai szerint külföldön a készpénz felvételt csak abban az esetben választják az ügyfelek, ha a vásárlás helyén nincs kártya lehúzására alkalmas terminál.

Külföldön azt is érdemes figyelni, hogy bankunknak van-e az adott országban saját ATM- hálózata, ezeknél ugyanis lényegesen olcsóbban juthatunk pénzhez. A hazai bankok közül az UniCredit döntött úgy, hogy saját hálózatában 15 országban teszi ingyenessé a pénzfelvételt. Az érintett 15 ország: Ausztia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna. Az OTP Banknál is lényegesen olcsóbb, ha olyan országban járunk, ahol van saját ATM-hálózata a pénzintézetnek, itt ugyanis csak egy eurót kell fizetni, idegen automatánál pedig három eurót plusz a kivett összeg egy százalékát.

Adódik a kérdés, hogy a külföldi tulajdonú haza pénzintézetek többségénél miért nem kedvezményes a pénzfelvétel külföldön. Csak néhányan válaszoltak erre a kérdésünkre. A bankok közül csak az Erste Bank és az UniCredit Bank nem tesz különbséget, hogy itthoni vagy külföldi, de saját hálózatban lévő pénzautomatákat használunk-e. Az OTP Banknál külföldön is olcsóbb a saját automata, de még mindig drágább, mint itthon.

A CIB Banknál azt a választ kaptuk, hogy a bankcsoport tagjainak saját döntési jogköre a különböző termékeknél a kondíciók megállapítása. Az anyacég részéről sem elvárás, és a leánybankok részéről sem merült fel annak igénye, hogy a díjtételeket harmonizálják.

A K&H Banknál a rendszerre fogják, hogy különböznek a díjak. A Visa és MasterCard kártyatársaságoknál a belga anyacég, a KBC csoport tagjai egymástól függetlenül jelennek meg. Mivel a csoporttagok más-más országban működnek, így a "standard tranzakciókezelési metodika" szerint a Visa/MC hálón keresztül zajlik az authorizáció és az elszámolás is. Emiatt a tranzakciókhoz kapcsódó költségek megegyeznek más, nem a KBC csoporthoz tartozó bankok ATM-jében végzett tranzakciók költségeivel.  • Bérelnék
  • Hírek