Auguszta
-7 °C
0 °C

Hazugságvizsgáló költségvetési hivatal

2007.05.31. 14:41
Legyen egy költségvetési hivatal, amely minden közpénzköltési javaslat hatásait gyorsan közzé teszi, így elmarad a politikai ígérgetés, és a pártfinanszírozás nyilvánossága is tisztítja a közpénzek elköltését - ezek voltak azok a közös pontok, amelyekkel mindkét politikai oldal egyet értett a Világgazdaság című napilap közpénzügyi konferenciáján csütörtökön Budapesten.

Komplex gyógymódot javasolt a közpénzek felhasználásának reformjára megnyitójában Kovács Árpád az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Kiemelte a költségvetési hivatal létrehozását, valamint az állam feladatainak a meghatározását. Ezek a problémák visszaköszöntek a többi előadásban is.

Kétharmados döntések kellenek

Veres János pénzügyminiszter a költségvetés reformjának menetrendjét a következőképpen határozta meg: már a parlament előtt van az állami vagyonról szóló törvény, és készül a költségvetési szervek jogállásáról szóló javaslat, amely ősszel kerül a parlament elé. Módosítani kell az államháztartási törvényt is. Mindezek a jogszabályok egyszerű többséget igényelnek az Országgyűlésben. A jövő tavasszal kerül a plénum elé a közpénzügyekről (az azzal kapcsolatos felelősségről), valamint a költségvetési hivatalról szóló törvény, ez a jogszabály kétharmados támogatást igényel. A hivatal az Országgyűlés szervezete lenne, a vezetőjét is kétharmaddal választanák a képviselők. A feladatai közé tartozna az előrejelzés, a makrogazdasági- és költségvetési folyamatok elemzése, valamint a politikusi javaslatok kihatásainak bemutatása. Az új rendszerben készülhetne már - a pénzügyminiszter szerint - a 2009-es költségvetés.

Hazugságmegelőző funkció

Varga Mihály, a parlament költségvetési bizottságának elnöke megerősítette, hogy a Fidesz támogatja a költségvetési hivatal létrehozását, bár jobban örülnének, egy olcsóbb költségvetési tanácsnak. A közpénzügyi törvény egyéb szabályait akkor támogatják, ha azok egybe esnek az ÁSZ - erről szóló - téziseivel - tette hozzá a fideszes politikus.

A költségvetési hivatalt Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter úgy írta le, mint egy intézmény, amely napokon belül reagál majd a politikusi ígéretekre, így gyorsan kiderül, hogy azok mennyire finanszírozhatók. A miniszter előadásának középpontjában a "mutyizás" megszüntetése állt. A mai költségvetési tervezés nem állná ki egy nagyvállalat igazgatóságának a tesztjét - mondta, és a költségvetés-készítést politikai cirkusznak nevezte. Amennyiben cél a valós állami feladatok átlátható finanszírozása, akkor strukturális reformokra van szükség. Ez pedig addig megy át a politikán, amíg az állampolgárok érdekeit sérti csak. Amikor a struktúra részvevőinek az érdekei sérülnének, "brutális" lesz az ellenállás, legyen szó egészségügyről, oktatásról, vagy szociális ellátásról. Kiemelte még, hogy a közpénzügyek reformjának folytatása a pártfinanszírozás megreformálása, mivel a korrupció itt végződik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!