Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Eltűnik az Andersen név Magyarországról is

2002.03.19. 14:02
Megválnak az egyre kellemetlenebbül hangzó Arthur Andersen névtől a nemrég még patinásnak számító könyvvizsgáló cég irodái szerte a világon, kivéve Amerikát. A helyi egységek a KPMG-vel egyesülnek - írja a BBC Online. A KPMG Hungáriánál kérdésünkre megerősítették a tárgyalások tényét.
Az Andersen könyvvizsgálói hálózata szerte a világon beolvad konkurense, a KPMG egységeibe - adta hírül a BBC Online. A hírportál szerint Latin-Amerikától Ázsiáig kedden jelentik be az akciót.

Kérdésünkre a KPMG munkatársa ezt az időpontot ugyan nem tudta megerősíteni, azt azonban igen, hogy "folynak a tárgyalások". A BBC Online érdeklődésére Mike Rake, a KPMG Europe elnöke elismerte, hogy a két társaság erőinek egyesítésére készül. Az Andersen európai, afrikai, közel-keleti, kanadai, ázsiai és latin-amerikai részlegei olvadnának be a konkurens könyvvizsgálóba.

Irat- és önmegsemmisítés

Az Andersen széthullásának oka az, hogy a cég ellen Amerikában büntetőeljárás indult, mivel bizonyítékok szervezett megsemmisítésével gyanúsítják az Enron-ügyben.

A "Big Five"-hoz tartozó öt nagy auditor cég közül a KPMG-t tartják a "legeurópaibbnak", mivel a több mint 150 országban jelenlévő, 100 ezer embert foglalkoztató konglomerátumot alapító négy nagyobb könyvvizsgáló közül egynek Amszterdamban, egynek Londonban, egy harmadiknak pedig Németországban van a központja. A negyedik, a Marwick, Mitchell & Co New York-i. A KPMG összbevétele tavaly 11,7 milliárd dollár volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!