Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kapósak a magyar menedzserek

2004.10.13. 08:09
Nincs befektetési boom nyugat felé: a magyarok EU-ba irányuló invesztíciói egyelőre nem jelentősek. Ugyanakkor a külföldi cégek gyakran magyar menedzsereket bíznak meg a határokon túli terjeszkedéssel.
A magyar tőke egyelőre nem indult meg az Európai Unió régebbi tagországai felé, ugyanakkor számos érdekes új folyamat kezdődött a kibővített közösségben - hangzott el egy a napokban rendezett fórumon. Így például számos külföldi cég a magyar menedzsment irányításával terjeszkedik más országokban.

Regionális tevékenység

Az is megtörténik, hogy amerikai vállalatok regionális tevékenységeiket Budapestre hozzák, s innen koordinálják európai leányvállalataikat - magyarázta a NAPI Gazdaságnak Tercsák Tamás, a Szabó, Kővári, Tercsák és Társai Ügyvédi Iroda (SZKTT) egyik vezetője. Különösen hasznos lehet a magyar menedzserek szaktudása és kulturális felkészültsége a kelet-közép-európai piacokon.

Az EU-ban történő befektetések egy része adótervezéssel függ össze, ilyen ügyletekkel nem foglalkozik az SZKTT - mondta el az alapító, Szabó Tamás. Ugyanakkor a magyar ügyvédi iroda nemrégiben fogott össze a Salans nemzetközi jogi céggel, amely az SZKTT-t választotta itthoni partnerének. A Salans és a magyar iroda külföldiek magyarországi működőtőke-befektetéseit, illetve magyarok határokon túli invesztícióit kívánja elősegíteni.

Tercsák Tamás ennek kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a magyar befektetések jelenleg elsősorban a környező államok, illetve Délkelet-Európa, a Balkán felé irányulnak. Így például a Szlovéniába, az egyetlen EU-tag délszláv országba egy nagy magyar alumíniumipari cég invesztált - valószínűleg a MAL Rt.-re gondolt Szabó Tamás -, s ennek lebonyolításában az SZKTT is részt vett. Ettől függetlenül a Romániába, Horvátországba irányuló befektetések is folyamatosan növekednek, a balkáni térség jelenleg a magyar tőke legfontosabb célpontja.