Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Ezentúl külföldről jön a Piros Mogyorós

2004.01.29. 08:48
A Sport szelet és több más édesipari termék gyártója, a Kraft Foods külföldre viszi termelését. A gyárbezárás 320 főt érint, s mostantól ha kell egy kis energia, azt Szlovákiából hozzák.
Bezárja egyetlen magyarországi kávé- és édességüzemét a Kraft Foods Hungária Kft., s a termelést Ausztriába és Szlovákiába helyezi át. A tavaszra tervezett lépés körülbelül 320 munkavállalót érint. A cég döntése mögött nemcsak az EU-csatlakozás miatt kialakuló új piaci körülmények állnak, hanem világméretű költségmegtakarítási program is - akárcsak az Imperial Tobacco esetében, mely két napja jelentette be, hogy bezárja a Debreceni Dohánygyárat. Itt készülnek az olyan, hagyományosan magyar cigarettamárkák, mint a Symphonia, a Moon, a Pakli, a Mustang és a Főnix. A roló lehúzása után 380 ember veszti el állását Debrecenben.

A második legnagyobb

A Kraft az Egyesült Államokban a legnagyobb, a világon pedig a második legnagyobb élelmiszer-ipari vállalkozás. Az anyavállalat négy pontból álló növekedési tervet dolgozott ki. Ennek keretében a következő három évben legfeljebb húsz gyáregységet kíván eladni, illetve bezárni, az első körben két amerikait és egy közép-európait.

A program összesen 6000 munkavállalót érint, 1,2 milliárd dollár költséggel jár, ugyanakkor várhatóan évi négyszáz millió dollár megtakarítást hoz. A tervben szerepel még a márkaépítésbe invesztált tőke növelése, a termékportfólió átalakítása, illetve a globális jelenlét fokozása. A vállalat 2003-ban 2,6 százalékkal, 2,01 dollárra növelte részvényenkénti eredményét, ám Roger K. Deromedi vezérigazgató nem volt elégedett az eredménnyel.

A Kraft-márkák továbbra is jelen maradnak a magyar piacon. Ramon Weidinger, a magyar cég ügyvezetője szerint sokat fektettek itteni márkáik erősítésébe. A magyarországi igényeket a környező országokból látják majd el. A vállalat legfontosabb hazai márkái: a Jacobs kávék, a Sport szelet, a Milka, a 3Bit és a Piros Mogyorós. Az édesipari termékeket Pozsonyban, a kávékat Bécsben gyártják majd.