Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Erőművet épít Miskolcon az MVM

2006.01.04. 08:56
Négy évvel azután, hogy a miskolci önkormányzat a távhőellátás korszerűsítéséről határozott, felépülhet a borsodi megyeszékhelyen az új, a tervekben eredetileg 100 megawattos, időközben 50 megawattra redukált erőmű.

A beruházás még ez évi megkezdését az tette lehetővé, hogy tegnap a K&H Bank Rt. és a Miskolci Fűtőerőmű Kft. 11,375 milliárd forint keretösszegű hitelmegállapodást kötött. (A szerződés 9,975 milliárd forint projekthitelt, 400 millió forint forgóeszközhitelt és 1 milliárd forint áfafinanszírozási hitelt tartalmaz.) A fejlesztés teljes költsége egyébként 14,275 milliárd forint.

A miskolci közgyűlés még 2001 végén döntött a város távhőellátásának korszerűsítésére kiírt pályázatról. A testület a négy értékelhető ajánlat közül a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. pályázatát tartotta a legjobbnak.

A cég a beruházás első ütemében 5, egyenként 3,9 megawattos, kapcsolt villamosenergia-termelésre alkalmas gázmotoros blokkot létesített. A tegnap aláírt hitelszerződés a fejlesztés második ütemét érinti, a pénzből egy 50 megawatt teljesítményű, kombinált ciklusú, hő- és villamosenergia-termelésre alkalmas erőmű épülhet meg a város tulajdonában lévő Miskolci Hőszolgáltató Kft. telephelyén.

A tervek szerint az MVM új létesítménye 2007-től működhet.