Géza
-11 °C
-4 °C

Csúszik az euróövezeti csatlakozásunk?

2003.06.23. 09:07
Kemény kritikát kaptak a magyar pénzügypolitika irányítói egy német bank elemzőitől. A szakemberek szerint a forint leértékelése csak egy olyan "költséges bumeráng" volt, amely hatására a nemzetközi befektetők bizalmát is sikerült eljátszani. A német elemzők szerint az elmúlt két hét hónapokkal vetette vissza az országot.
Magyarországnak az a terve, hogy 2004 első felében csatlakozik az ERM II európai uniós árfolyamrendszerhez, a messzi távolba tolódott. Ez a a kötvény- és devizapiacokon tapasztalható viharos mozgásokkal magyarázható. Az elmúlt két hét Magyarországot hónapokkal vetette vissza - állapította meg a német Commerzbank egy hét végén közzétett elemzésében.

Euró-előszoba: jövőre aligha léphetünk be

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön, rövid idő leforgása alatt másodszor, kamatot emelt: két százalékponttal (kétszáz bázisponttal) kienc és fél százalékra emelkedett a jegybanki alapkamat. Csütörtökön mind László Csaba pénzügyminiszter, mind Járai Zsigmond jegybanki elnök 2004 első félévét jelölte meg az ERM II árfolyamrendszerhez való csatlakozás időpontjaként. "Ez gyakorlatilag a jövő év májusa-júniusa lehet" - jelentette ki László Csaba.

"Kétséges, hogy a kamatemeléssel rövid távon visszanyerhető-e a bizalom. Az árfolyam-ingadozások továbbra is erőteljesek maradhatnak" - közölte Carsten Fritsch, a Commerzbank szakembere.

"Költséges bumeráng" a forintleértékelés?

A két héttel ezelőtti, gyakorlatilag a forint 2,26 százalékos leértékelését jelentő döntés "egyre inkább költséges bumerángnak" bizonyul. Az eredeti célt, hogy a magyar gazdaság számára versenyelőnyöket teremtsenek, s egyidejűleg az ERM II-höz való csatlakozás útját is egyengessék, nem sikerült elérni - áll a Commerzbank elemzésében.

Az eredmény: három százalékkal magasabb kamatok, erős árfolyamingadozások a kötvény- és devizapiacokon. Emellett sikerült eljátszani a nemzetközi befektetők bizalmát is" - emelte ki a német pénzintézet szakembere.