Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Tovább élénkül a magyar gazdaság

2004.03.30. 14:08
A KSH szerint a múlt év második felében kezdődő pozitív folyamatok januárban is folytatódtak.
Az ipari termelés 7,2 százalékkal volt magasabb, mint tavaly januárban, a munkanaphatástól megtisztított index szerint pedig 9,9 százalékkal nőtt. Az ipari termelés gyorsuló bővülését kizárólag az exportértékesítés 19 százalékos felfutása magyarázza, ugyanis a belföldi értékesítés 3,6 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. Az ipar termelékenysége közel 11 százalékkal javult.

Növekszik az export

Az építőipar teljesítménye januárban 11 százalékkal emelkedett tavaly januárhoz képest, munkanaptényezővel kiigazítva a növekedés 13 százalékos. A felvásárolt mezőgazdasági termékek volumene januárban öt százalékkal csökkent, jórészt az állati termékek felvásárlásának visszaesése miatt.

A külkereskedelmi forgalom januárban élénkült, és az export dinamikája továbbra is meghaladta az importét. Az előzetes, becsléssel kiegészített adatok szerint az export volumene 18 százalékkal, az importé 12 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly januárban. Az export javára mutatkozó eltérés hatására a külkereskedelmi passzívum majd a felére, 137 millió euróra csökkent. A folyó fizetési mérleg deficitje - a MNB előzetes adatai szerint - ugyancsak mérséklődött, 200-ról 163 millió euróra.

Többletkiadások

Az államháztartás konszolidált hiánya (helyi önkormányzatok nélkül) január-februárban 341 milliárd forint volt, 134 milliárddal több a tavalyinál. A növekmény közel nyolcvan százaléka a központi költségvetésben jelent meg, ahol a nagyobb passzívum kialakulásában meghatározó szerepe volt a központi költségvetési szerveknél megjelenő többletkiadásoknak. Közel kétszeresére nőttek továbbá a lakástámogatások, és megemelkedtek az adósságszolgálati kiadások is.

A múlt évre jellemző, korábbinál élénkebb áremelkedés ez év elején is megfigyelhető volt. Ebben több tényező is jelentős szerepet játszott, köztük a múlt évi kedvezőtlen mezőgazdasági terméseredmények, a forint árfolyamváltozása, az áfakulcsok módosítása és az energia drágulása.

Infláció

A fogyasztóiár-emelkedés élénkülése februárban is folytatódott. A januári árszint 6,6 százalékkal, a februári 7,1 százalékkal volt magasabb, mint 2003-ban. Februárban a háztartási energia és a gyógyszerek áremelkedése volt a legnagyobb: húsz, illetve 19 százalékos.

A foglalkoztatottak száma az utóbbi három hónap (december-február) átlagában az egy évvel korábbihoz képest enyhén emelkedett, a munkanélkülieké pedig csökkent, a közvetlen megelőző időszakokhoz viszonyítva azonban a foglalkoztatottság mérséklődése és a munkanélküliség emelkedése látható. A változás mindkét esetben a hibahatáron belül van.

A versenyszférában folytatódott a lassú létszámemelkedés, miközben a költségvetési intézményekben alkalmazottak száma november óta kissé mérséklődött. A januári reálkereset a tavalyi 18 százalékos növekedés után az idén 0,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft