Krisztina
19 °C
25 °C

Több ruhát és cipőt veszünk

2003.08.22. 12:20
A kiskereskedelmi forgalom volumene az első félévben 8,4%-kal haladta meg az egy évvel korábbit - derül ki a KSH felméréséből. A hipermarketek és szupermarketek értékesítése jelentősen nőtt. Az adatok szerint az elmúlt egy évben több ruhát, cipőt, bútort és gyógyszert vettünk.
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2003 júniusában 388 milliárd forint, az első félévben 2132 milliárd forint értékű árut értékesítettek - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Júniusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban (8,9%-kal), a nem élelmiszer-kiskereskedelem annál lassabban (4,3%-kal) bővült.

Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek (hipermarketek, szupermarketek) értékesítése jelentősen (10,3%-kal) növekedett, az élelmiszer-szaküzletek forgalma tovább csökkent.

Cipőt és ruhát vettünk többet

A nem élelmiszer-kiskereskedelmen belül a leggyorsabb növekedést júniusban a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelemben (16,6%-os) regisztrálták, a többi üzlettípus forgalma elmaradt az átlagos növekedéstől. A bútor-, háztartásicikk-, vasáru-üzletek forgalma 4,0%-kal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzleteké 3,2%-kal; az iparcikk jellegű üzleteké 3,0%-kal; a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzleteké 0,8%-kal haladta meg az előző év azonos hónapit.

A fogyasztásicikk-javító helyek árbevétele - amely a kiskereskedelmi forgalomhozviszonyítva mindössze 0,4% - változatlan áron (kiigazítás nélküli) 2003 első félévében 4,4%-kal, júniusban 6,5%-kal növekedett.

Az EU-ban kicsi a bővülés

Az Európai Unióban a kiskereskedelmi forgalom munkanapokkal kiigazított volumene májusban - a publikált legfrissebb adatok szerint - 0,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az eurózóna országaiban az átlagos növekedés ennél is mérsékeltebb: 0,4%-os volt.

A legnagyobb bővülést Spanyolországban (4,5%), Finnországban (3,9%) ésSvédországban (2,9%) regisztráltak, csökkenést mértek Portugáliában (3,0%), Németországban (1,7%) és Ausztriában (1,0%). Az EU-tagországok egészére becsült adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 1,3%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom 0,7%-kal múlta felül az előző év azonos időszakit. Utóbbin belül a legmagasabb növekedést a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletekben érték el.