Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Több a nemzetgazdasági beruházás

2003.09.02. 10:35
A nemzetgazdasági beruházások volumene 2003 második negyedévében - az előzetes számítások alapján - 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ez elsősorban a lakásépítést is magában foglaló ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás 8,2 százalékos és a feldolgozóipar nemzetgazdasági ág 3,9 százalékos növekedéséből származik - áll a KSH jelentésében.
A nemzetgazdasági beruházások volumene 2003 második negyedévében - az előzetes számítások alapján - korrekciók nélkül 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest a nemzetgazdasági beruházások 0,9 százalékkal növekedtek a szezonálisan kiigazított index szerint - tette közzé felmérését a Központi Statisztikai Hivatal.

A 2003. második negyedévi beruházások teljesítményértéke 761 milliárd forint volt. Az év első felében 1233 milliárd forintot költöttek beruházásra, így azok volumene 0,6 százalékkal nőtt. A beruházási tevékenység 2003. második negyedévi 1,7 százalékos növekedésén belül a gépés berendezésberuházások 10,7 százalékkal emelkedtek, az építési beruházások 5,2 százalékkal csökkentek.

Növekedés ingatlanügyletekből

A beruházás teljesítményértékének növekedése elsősorban a lakásépítést is magában foglaló ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág 8,2 százalékos és a feldolgozóipar nemzetgazdasági ág 3,9 százalékos növekedéséből származik. E két ágazat adja a nemzetgazdaság beruházási teljesítményértékének közel felét (48,2 százalék). Magas növekedés (90,3 százalék) mutatkozik a kis súlyú pénzügyi tevékenység ágazatban, ez elsősorban annak tulajdonítható, hogy az elmúlt év azonos időszakában alacsony volt e nemzetgazdasági ágban a beruházás teljesítményértéke.

Átlagon felüli növekedést mutat a mezőgazdaság, vad- és erdőgazdálkodás, halászat (28,3 százalék), és a kereskedelem, javítás ágazat (6,1 százalék) is. Ezzel szemben jelentős csökkenés figyelhető meg a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágban (13,6 százalék); továbbá az előző év azonos időszakában kiugróan magas önkormányzati beruházási teljesítményérték miatt erős csökkenés mutatkozik a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (19 százalék) és az egyéb közösségi, személyi szolgáltatás (13,7 százalék) nemzetgazdasági ágakban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!