Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kevesebb a turista

2003.09.09. 10:46
Enyhén visszaesett a vendégek száma az idén a tavalyihoz képest, a szállodák kihasználtsága is csökkent. Kevesebb német és osztrák látogatott Magyarországra, többen jöttek viszont Belgiumból, Svédországból, Luxemburgból. Magyar turisták továbbra is a déli országokba mennek, és egyre többen utaznak Tunéziába és Egyiptomba.
Január-júliusban 3,4 millió vendég 10,1 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma három, a vendégéjszakák száma négy százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. A szállásdíjbevételek folyó áron egy százalékkal csökkentek. A szállodák 42 százalékos szobafoglaltságot értek el, ami két százalékponttal alacsonyabb az előző év első hét hónapjától.

Csökkenő vendégszám

A vizsgált időszakban 1,6 millió külföldi vendég 5,4 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A vendégek száma hét, a vendégéjszakák száma nyolc százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A külföldivendég-forgalom - a vendégéjszakákat tekintve - az ötcsillagos szállodákat kivéve minden szállástípusban és minden szállodakategóriában csökkent.

A külföldi állampolgárok a szállodákban hat, a panziókban 16 százalékkal foglaltak le kevesebb éjszakát, mint 2002 hasonló időszakában. A többi szállástípus közül a legnagyobb (23-33 százalékos) mértékű hanyatlást a turista- és ifjúsági szállók mérték. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma a tervezési-statisztikai régiók mindegyikében csökkent, a csökkenés mértéke a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon volt a legnagyobb.

Kevesebben az EU-ból is

Az Európai Unió országaiból a vizsgált időszakban öt százalékkal kevesebb vendég érkezett, az általuk eltöltött éjszakák száma nyolc százalékkal volt kisebb, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül a német állampolgárok éjszakáinak száma 15, az osztrák állampolgároké hét százalékkal csökkent. Az Unió országai közül kisebb-nagyobb mértékű növekedés Olaszországból, Dániából, Franciaországból, Svédországból, Belgiumból, Írországból és Luxemburgból figyelhető meg.

Január-július időszakában 1,8 millió belföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, az általuk igénybe vett éjszakák száma meghaladta a 4,6 milliót. Mind a vendégek és mind az általuk eltöltött éjszakák számát tekintve egy százalékos a növekedés 2002 azonos időszakához képest.

Emelkedő árak

A belföldivendég-éjszakák száma a szállodákban (három), az üdülőházakban (12,) a kempingekben (egy százalékkal) nőtt, a turistaszállókban a tavalyihoz hasonlóan alakult, ellenben a panziókban és az ifjúsági szállókban öt-hat százalék közötti csökkenés érzékelhető. A tervezési-statisztikai régiók közül a - Dél-Dunántúl és az Észak-Alföld kivételével - minden régióban a belföldivendég-forgalom élénkülését tapasztaltuk.

Az első hét hónapban a szállodák átlagosan 42 százalékos, ezen belül júliusban 52 százalékos szobafoglaltsággal működtek. A szobakapacitás-kihasználtság - az üdülőházak kivételével - minden szállástípusban elmaradt az előző év hasonló időszakában elért értéktől.

A kereskedelmi szálláshelyeken 87,5 milliárd forint bevétel képződött, ami folyó áron azonos a 2002 első hét hónapjában elért bevétellel. Az összes bevétel több mint fele származott szállásdíjakból, ami egy százalékkal csökkent. Az egyéb szolgáltatásokból származó bevétel három, míg a szálláshelyek vendéglátóegységeinek bevétele egy százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás fogyasztóiár-indexe az első hét hónapban kilenc százalékos emelkedést mutatott. Ezen belül a vendéglátás területén kilenc százalékkal, a szálláshely-szolgáltatás területén hét százalékkal emelkedtek az árak.

Több magyar turista

Január-július időszakában 17,2 millió külföldi látogató érkezett Magyarországra, ami egy százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában érkezett látogatók számát. A külföldi állampolgárok határforgalma Budapesten, a horvát és a szerb határszakaszon visszaesett, a többi határszakaszon kisebb-nagyobb mértékben élénkült.

A magyar állampolgárok 8,1 millió alkalommal lépték át az ország határait, ami közel egyötöddel több az előző év hasonló időszakában mértnél. A határátlépések száma - a szerb határszakasz kivételével - minden határszakaszon nőtt. Az emelkedés mértéke a horvát, a román, az ukrán és a szlovák határszakaszon meghaladta a 25 százalékot.

Utazási irodák szervezésében 2003 első félévében 221 ezer külföldi érkezett Magyarországra, és 237 ezer magyar állampolgár utazott külföldre. Számuk 17, illetve két százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

A régi a sláger

A külföldre látogató magyar turisták száma és tartózkodási ideje az előző évihez hasonlóan alakult. Az év első felében 228 ezren utaztak külföldre turistaként, és 1425 ezer éjszakát töltöttek el. A turisták közel fele Olaszországot, Ausztriát, Görögországot és Horvátországot kereste fel, közel egynegyedüknek kedvelt úti célja Tunézia, Spanyolország, Egyiptom és Franciaország. A felsorolt országok közül az Olaszországba, Ausztriába, Tunéziába és Egyiptomba utazók száma jelentősen (23, 51, 59 és 40 százalékkal) emelkedett, a többi jelentős célországot (9-43 százalékkal) kevesebb magyar turista kereste fel. Az átlagos tartózkodási idő 6,2 éjszaka volt, ennél lényegesen több időt Ausztráliában és Indonéziában (12 és 11 éjszakát) töltöttek el.

Utazási irodáknál előre lefoglalt külföldi szálláshelyekre 39 ezren utaztak, és 210 ezer éjszakát vettek igénybe, ami kilenc, illetve hét százalékkal volt több, mint 2002 hasonló időszakában. A külföldre látogatók több mint fele Olaszországba, Ausztriába és Horvátországba utazott, tartózkodási idejük az összes vendégéjszaka 62 százalékát tette ki. Az átlagos tartózkodási idő 5,3 éjszaka volt.

Belföldre is többen utazunk

Jelentősen emelkedett a belföldi egynapos szervezett kirándulásokon résztvevő magyar állampolgárok száma. Az első félévben 220 ezren vettek részt egynapos, illetve rövidebb idejű kirándulásokon. A többnapos utazásokon a vendégek száma és az általuk eltöltött idő 17, illetve 21 százalékkal csökkent. Az év eddig eltelt időszakában több mint felével kevesebb kongresszust és konferenciát rendeztek az utazásszervezők, a résztvevők és az általuk eltöltött éjszakák száma 20 és 19 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest.