Viola
-5 °C
-2 °C

Gyorsabban nő az import az exportnál

2003.09.24. 12:19
Idén január-júliusban a kivitel három százalékkal, a behozatalé nyolc százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - derül ki a Központi Statisztika Hivatal adataiból.
2003 január-júliusában a kivitel volumene három százalékkal, a behozatalé nyolc százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az árindexek a forgalom mindkét irányában egyaránt két százalékos forintárszint-csökkenést jeleznek. A devizaárszint ugyanakkor változatlan maradt, mivel a forint a főbb devizákhoz viszonyítva szintén két százalékkal értékelődött fel - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Gépeket adtunk el

2003 első hét hónapjában 2002 azonos időszakához képest a forint a forgalomban meghatározó súlyú euróval szemben két százalékkal gyengült, míg a mintegy 14 százalékos arányt képviselő dollárhoz képest 16 százalékkal erősödött.

A behozatal előző év második felében tapasztalt bővülése 2003-ban tovább folytatódott. A kivitel volumene szintén bővült, bár a növekedés üteme az importénál mérsékeltebb volt. A kivitel volumene a forgalomból 60 százalékkal részesedő gépek és szállítóeszközök körében kilenc százalékkal nőtt.

Ezen belül jelentős mértékben bővült az export a különféle motorokat tartalmazó energiafejlesztő berendezések, a villamos gépek, valamint a híradás-technikai készülékek körében. Az export 30 százalékát kitevő feldolgozott termékekből ezzel szemben kilenc százalékkal kisebb volumenű exportot bonyolítottunk le 2003 január-júliusában, mint egy évvel korábban. A volumencsökkenés döntő mértékben még mindig arra vezethető vissza, hogy a videojáték-export 2002 harmadik negyedévében megszűnt.

A behozatal volumene minden árufőcsoportban nőtt. A forgalom több mint felét jelentő gépek és szállítóeszközök körében nyolc százalékos volt az emelkedés.

Számottevően bővült a híradás-technikai készülékek, valamint a közúti járművek importja, míg az irodagép-behozatal volumene elmaradt az előző év azonos időszaki forgalomtól. A 36 százalékos forgalmi súlyú feldolgozott termékek volumene hat százalékkal nőtt: jelentősen emelkedett a gyógyszerek, a műanyagtermékek, valamint a fémtermékek behozatala. Az energiahordozók importja kilenc százalékkal bővült. Ezen belül a legnagyobb tételt a földgáz képviselte, amelynek forgalma 2003 minden hónapjában meghaladta az előző év azonos hónapjában behozott mennyiséget.

Energiát hozunk be

Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene változatlan maradt: a videojáték-export kiesését a gépek és szállítóeszközök, valamint az élelmiszerek, italok, dohányáruk bővülő forgalma ellensúlyozta. A behozatal öt százalékkal nőtt: a gépek és szállítóeszközök importja többek között a közúti járművek behozatal növekedésének következtében öt százalékkal emelkedett.

A feldolgozott termékek importja mérsékeltebben, négy százalékkal bővült. Ezen belül a gyógyszerek és a műanyagtermékek forgalma haladta meg a bázisidőszaki szintet, míg a textilfonalak, szöveteké, valamint a ruházati cikkeké elmaradt attól. A közép- és kelet-európai országokkal folytatott kereskedelem volumene - a gép- és szállítóeszköz-forgalom jelentős növekedése következtében - kivitelben 15 százalékkal, behozatalban 12 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet. A fejlődő országokkal folytatott külkereskedelem exportban 16 százalék, importban 11 százalék növekedést mutat. Ezen belül a gépek és szállítóeszközök exportvolumene az alacsony bázishoz viszonyítva 23 százalékkal, importja tíz százalékkal nőtt.

A 2003. január-júliusi kivitel forintban mért árszínvonala a gépek és szállítóeszközök körében öt százalékkal csökkent. Ezen belül a fejlődő országokba irányuló kivitel árszintje - döntően az alacsony dollárárfolyam hatására - kilenc százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. A feldolgozott termékek, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek, valamint a nyersanyagok kivitele lényegében a 2002. január-júliusi árszínvonalon bonyolódott le.

Behozatalban a gépek és szállítóeszközök árufőcsoportban - az exporthoz hasonlóan - öt százalékos volt az árszintcsökkenés. Energiahordozó-importunk árszínvonala 3 százalékkal nőtt. Az árufőcsoport forgalmának háromnegyedét kitevő földgázt és nyers kőolajat ellentétes ármozgások jellemezték: a földgáz egységára 2002 októberéig folyamatosan csökkent, 2003. januárjától hónapról hónapra nőtt. A kőolaj esetében a bázisévet árszintnövekedés, míg a tárgyidőszakot általában az árszint csökkenése jellemezte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!