Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Leggyorsabban a hipermarketek forgalma nő

2003.11.25. 13:52
Egyre erőteljesebben nő a kiskereskedelmi forgalom nagysága, szeptemberben 8,6 százalékkal haladta meg az előző havit - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.
Kisebb szerkezeti elmozdulást jelent a kiskereskedőknél, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kereskedelem növekedése az előzetes 10,7 százalékról 11,2 százalékra emelkedett, míg a nem élelmiszer termékek kiskereskedelme 6,7-ről 6,2 százalékra mérséklődött - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben az első kilenc hónapban folyóáron 3.387,5 milliárd forint, ezen belül szeptemberben 416,6 milliárd forint értékű árut forgalmaztak.

Ruhát és cipőt veszünk

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmi volumene szeptemberben az átlagos növekedési ütemnél lassabban, 7,2 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek a hipermarketek, a szupermarketek, a vegyesboltok forgalma dinamikusabban 7,4 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer-szaküzletek forgalma csak 3,2 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban 9,9 százalékkal bővült. Ezen belül a leggyorsabban a textil-, ruházati és cipőüzletek eladásai nőttek 15,4 százalékkal. A könyv, újság, papíráru- és egyébiparcikk-üzletek forgalma 12,8 százalékkal növekedett.

Átlagot meghaladóan 9,2 százalékkal bővült a bútor-, háztartásicikk-, vasáru-kiskereskedelem eladása is. Mérsékeltebb növekedést regisztráltak viszont az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben, ahol a növekedés 3,9 százalékot tettek ki, és a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelemben ahol 3,8 százalékot tett ki a növekedés.