Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A KSH szerint már nem lassul a gazdaság

2003.12.03. 11:14
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gazdaság növekedésnek indult. A foglalkoztatottság nőtt, a munkanélküliség csökkent. A belföldi felhasználás színvonala és növekedési üteme is magasabb a termelésénél.
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gazdaság növekedésnek indult. A foglalkoztatottság nőtt, a munkanélküliség csökkent. A belföldi felhasználás színvonala és növekedési üteme is magasabb a termelésénél. A háztartások fogyasztásának gyors növekedése mellett élénkültek a beruházások. Az év eddig eltelt időszakában a fogyasztói áremelkedés lassúbb volt, mint tavaly.

Egyre több ágazat növekszik

A három árutermelő gazdasági ág, az ipar, az építőipar és a mezőgazdaság teljesítménye eltérően alakult - teszik hozzá. Határozott élénkülés volt tapasztalható az iparban, ahol a bruttó termelés a harmadik negyedévben mintegy hét százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest. Ugyanakkor a mezőgazdasági termelés a súlyos aszálykár miatt a tavalyi alacsony szintet sem éri el.

Az első háromnegyed évben az ipari export 7,9 százalékkal, a belföldi eladás mindössze 0,6 százalékkal haladta meg a tavalyit. A KSH szerint az élénkülés az ipar egyre több ágazatára terjed ki: míg az első félévben a 14 feldolgozóipari ágazat közül nyolcban csökkent vagy stagnált a termelés, addig a harmadik negyedévben azoknak az ágazatoknak a száma, amelyek termelése nem érte el a tavalyit vagy stagnált, négyre csökkent. A feldolgozóipar hat ágazatában, amelyek a termelés közel kétharmad részét adták, öt százalék feletti volt a növekedés.

Vásárol a lakosság

Az ipari termelékenység az első háromnegyed évben 7,3 százalékkal, a termelésbővülést meghaladó ütemben nőtt. A harmadik negyedévben a GDP termelése és felhasználása között kialakult aránytalanság valamelyest mérséklődött ugyan, de továbbra is nagy. A keresleti oldalról meghatározó szerepe van a lakosság fogyasztásának. A fogyasztási adatok arra utalnak, hogy a növekedés üteme a harmadik negyedévben mérséklődött, de így is nagyobb, mint a GDP-é.

A reálkereset az első negyedévben közel 13,9, a második negyedévben 12,7 százalékkal nőtt, a harmadik negyedévben a növekedés 9,5 százalékra mérséklődött.

Január-októberben a fogyasztói árak növekedése 4,5 százalékot, tavaly ilyenkor 5,4 százalékot tett ki az előző év azonos időszakához képest.

Az idén augusztus-októberben folytatódott a foglalkoztatottság első negyedévtől tartó emelkedése, és a munkanélküliség csökkenése. A foglalkoztatottak száma 3 millió 973 ezer, a munkanélkülieké 237 ezer fő volt, nyolcvanezerrel több, illetve hatezerrel kevesebb az egy évvel azelőttinél. A foglalkoztatási arány ötven százalékról 51 százalékra nőtt, a munkanélküliségi ráta 5,9-ről 5,6 százalékra csökkent.