Piroska
-1 °C
5 °C

Picit rosszabbul élünk

2004.10.19. 10:37
A nettó bérek kisebb mértékben nőttek egy év leforgása alatt, mint az infláció, így ha csak 0,1 százalékkal is, de romlott az életszínvonal. A foglalkoztatás ugyanakkor összességében emelkedett, a közszférán belüli leépítéseket ellensúlyozta a versenyszféra növekedése.
A bruttó nominális átlagkereset 8,0%-kal, a nettó átlagkereset 7,0%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az infláció, azaz a fogyasztóiár-index 7,1%-os mértékben nőtt - derül ki a KSH legfrissebb adataiból. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 2004. január-augusztusban 141 400 forint volt, a versenyszférában dolgozók átlagosan 134 500 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 158 200 forintot kerestek - áll az adatsorban. A KSH közlése szerint a bruttó nominális keresetek a nemzetgazdaságban 8,0%-kal, ezen belül a versenyszférában 9,7%-kal, a költségvetési területen 5,3%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Az életszínvonal alakulása szempontjából a nettó nominál bérek és az infláció változását kell figyelembe venni - mondták el az Index érdeklődésére a KSH-nál. Így a 0,1 százalékos különbség az infláció javára azt jelenti, hogy ha minimális mértékben is, de rosszabbul él a lakosság, mint egy évvel ezelőtt.

A pénzügyi szféra és a vegyipar fizet a legtöbbet

A legmagasabb átlagkeresetű gazdasági ág, ágazat a pénzügyi tevékenység volt (309 200 Ft). Ezt követte a vegyipar (188 600 Ft), a villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás (183 900 Ft) és a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (177 200 Ft). A legalacsonyabb átlagkeresetűek a textília-, textiláru-, illetve a bőrtermék-, lábbeligyártásban, a máshova nem sorolt feldolgozóiparban, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban, továbbá a mezőgazdaságban és az építőiparban foglalkoztatottak voltak.

A nettó átlagkereset nemzetgazdasági szinten 91 500 Ft-nak felelt meg január-augusztusban (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 68 800 Ft, a szellemi foglalkozásúaké 118 200 Ft), ez 7,0%-os növekedés a tavaly január-augusztushoz képest. A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem - melyet a béren felüli juttatások, egyebek között étkezési vagy lakhatási hozzájárulás figyelembevételével számolnak - 148 500 Ft (január-augusztusi középárfolyamon számítva 583 euró) volt, 8,9%-kal több az előző év azonos időszakinál. Az ilyen típusú jövedelem átlagosan a munkavállalók keresetének 4,8 százalékát felüli része 2004. január-augusztusban munkavállalónként átlagosan 4,8%-nak felelt meg.

Nőtt a foglalkoztatás

A legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 789 ezer volt 2004. január-augusztusban, ez 0,9%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a versenyszféra létszáma 1,5%-kal nőtt, a költségvetésé 1,0%-kal csökkent - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett adataiból.

A létszám átlagot meghaladó növekedése figyelhető meg az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás (12,8%), kereskedelem, javítás (8,8%), építőipar (3,6%), egyéb közösségi személyi szolgáltatás (2,4%), szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (2,0%) gazdasági ágakban. A hagyományosan létszámvesztő bányászat és mezőgazdaság mellett a villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás nemzetgazdasági ágban, illetve a feldolgozóiparban csökkent jelentősebben a létszám (3,6, illetve 2,2%-kal).

A feldolgozóiparon belül a gépipar létszáma ugyan átlagot meghaladóan, 3,1%-kal nőtt, ám ez nem ellensúlyozta a többi ágazat létszámvesztését. A költségvetés három fő területén (oktatás, egészségügy, közigazgatás) 0,7-1,4% közötti volt a létszámcsökkenés, azonban az egészségügyi ágon belül a humán-egészségügyi ellátást ennél nagyobb, 2,9%-os csökkenés jellemezte, míg a szociális ellátásban 1,8%-kal emelkedett a létszám.