Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Felpörgött az ipari termelés

2006.04.14. 10:01
Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2006 februárjában - mind a kiigazítatlan, mind a munkanaphatástól megtisztított index szerint - 11,6 százalékkal nőtt. A termelés volumene az év első két hónapjában 12,6 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az ipar januári-februári belföldi értékesítése 7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. 2006 februárjában a feldolgozóipar termelése 13,2 százalékkal, a bányászaté 12,4 százalékkal emelkedett 2005 azonos hónapjához képest. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 3,4 százalékkal maradt el a tavalyi bázis szintjétől, nagyrészt az előző évinél enyhébb időjárás hatására. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 56,3 százalékkal a csekély súlyt képviselő bőrtermék és lábbeli gyártása bővült, ami a kimagasló exportértékesítés és az alacsony bázisszint együttes eredménye. A járműgyártás termelése 28,9 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, a villamos gép, műszer gyártása 18,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, 10,1 százalékkal volt magasabb a gumi-, műanyag termék gyártása, elsősorban a hazai eladások megnövekedésének következtében.

Az új belföldi rendelések 16,8 százalékkal, illetve az új exportmegrendelések is hasonló mértékben, 17,1 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 10,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az export is

2006 első két hónapjában az ipari export 18,4 százalékkal, februárban 14,8 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakinál. A februári exportteljesítmény mintegy kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta: a feldolgozóipari kivitel közel kétötödét képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 14,4 százalékkal bővült, a feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a kivitelből több mint egynegyeddel részesülő járműgyártás pedig 27,6 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első két hónapjában (2,8 százalékos létszámcsökkenés mellett) 16 százalékkal volt magasabb, mint 2005 azonos időszakában. 2006 első két hónapjában Magyarország hét területi egysége közül ipari termeléscsökkenést csak egy régióban, a dél-dunántúliban (6,7%) regisztráltak. A legnagyobb mértékű volumenbővülés ebben az időszakban az észak-magyarországi (23,8%), valamint az észak-alföldi régióban (20,3%) figyelhető meg.