Benedek
-4 °C
5 °C

Csaknem 160 ezer bolt Magyarországon

2001.12.07. 10:00
A kiskereskedelmi üzlethálózat - termelői borkimérések nélkül - a harmadik negyedévben több mint 900, kilenc hónap alatt megközelítően 2500 üzlettel bővült - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A harmadik negyedévben 6400 új üzlet nyitottak és 5500 üzletet zártak be.
A KSH közlése szerint 2001. szeptember 30-án 109 ezer gazdasági szervezet 159 ezer kiskereskedelmi üzletet üzemeltetett Magyarországon, ami 0,6 százalékos növekedést a június végi állapothoz képest. Az év elejétől 21 ezer új üzlet működését engedélyezték és 18,6 ezer üzletet szüntettek meg.

A harmadik negyedévben a legnagyobb számban a közép-magyarországi régióban, ezen belül Budapesten nőtt a működő üzletek száma. Jelentős volt a bővülés az észak-alföldi, a dél-alföldi régióban is. Legkisebb ütemben a nyugat-dunántúli, az észak-magyarországi és a dél-dunántúli régióban emelkedett az üzlethálózatok száma.

Minden harmadik élelmiszerbolt

Szeptember 30-án az ország kiskereskedelmi hálózatának 32 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, 25 százalékát a kultúr- és egyéb iparcikk üzletek, 18 százalékát a textil-, ruházati és lábbeli üzletek, 12 százalékát a bútor-, műszaki és vasáru üzletek, 5 százalékát a gépjármű- és gépjárműalkatrész üzletek tették ki.

Megugrott az iparcikk-üzletek száma

A harmadik negyedévben a legnagyobb számban a textil-, ruházati és lábbeli üzletek, a bútor-, műszaki és vasáru üzletek, a kultúr- és egyéb iparcikk üzletek gyarapodtak. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek száma 87-tel csökkent és ezzel az összes üzleten belüli részaránya 1 százalékponttal mérséklődött.

Erősítenek a társas vállalkozások

A harmadik negyedévben ezerrel nőtt a társas vállalkozások által üzemeltetett üzletek száma, és 2001 szeptember végére az országos üzlethálózaton belüli részesedésük meghaladta az 52 százalékot.

Az egyéni vállalkozások által üzemeltetett boltok száma viszont mintegy százzal csökkent és részarányuk 48 százalék alá süllyedt. A nonprofit és egyéb vállalkozások által üzemeltett üzletek aránya 0,4 százalék.

Ezerötszáz termelői borkimérés

A KSH közlése szerint szeptember végéig 1508 engedélyt adtak ki termelői borkimérés működtetésére. A borkimérések 53 százalékát őstermelők, 47 százalékát vállalkozások üzemeltették.