Mátyás
-6 °C
1 °C

Drágább a fagyi, olcsóbb a szalonna

2004.02.17. 11:27
A KSH jelentése szerint egy hónap alatt több, mint két százalékos drágulás ment végbe, nagyrészt az áfa-kulcs változás miatt. Az élelmiszerárak az átlagosnál jobban nőttek, a szezonvégi kiárusítások azonban lenyomták a ruházati termékek árait.
Idén januárban az egyhavi átlagos fogyasztói áremelkedés 2,1 százalék volt, 2003. januárhoz viszonyítva pedig 6,6 százalékkal növekedtek az árak. Az egyhavi áremelkedés közel felét az ÁFA és jövedéki adóváltozások okozták. Az áfa-kulcs változás jelentős hatással volt az élelmiszerárakra, melyek átlagosan három százalékkal emelkedtek.

Kiárusítás

Január - mint általában - az ruházkodni vágyók hónapja, a szezonvégi, karácsony utáni kiárusításoknak, akcióknak köszönhetően ha nem is a boltokban hirdetett ötven, de 2,4 százalékkal csökkentek a ruházkodási termékek árai, a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia esetében pedig az átlagosnál kisebb volt az áremelkedés.

A gyógyszerekért a lakosság átlagosan 16 százalékkal fizetett többet, mint egy hónappal korábban, ami egyrészt eredménye az öt százalékpontos áfa-emelésnek, másrészt a TB-támogatás csökkentésének

Drágább a dara

Az éves infláció 6,6 százaléknak felelt meg. Egy év alatt az élelmiszerek árai az átlagos mértékkel közel megegyezően emelkedtek, ezen belül jelentős többet kell fizetni azoknak, akik lisztre és darára vágynak (26 százalékos áremelkedés), a cukrászáru és a fagylalt 15, az eszpresszókávé 13, a kenyér és a tojás 12, a péksütemény pedig 11 százalékkal drágult.

Több, mint tíz százalékkal csökkent viszont az elmúlt egy év alatt a sertészsiradék ára, a sertéshús hat százalékkal, a szalonna pedig négy százalékkal olcsóbb, mint tavaly januárban.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy éve, a ruházkodási cikkek és az üzemanyagok átalag alatt drágultak, a tömegközlekedés azonban 16, a közös költség pedig 13 százalékkal kerül többe az idén. Az elektromos energia 19, a dohányáruk 15, a távfűtés pedig 11 százalékkal drágultak egy év alatt.

Rosszabb, mint várták

A januári inflációs adat lényegesen rosszabb lett a piaci várakozásoknál, az MTI által megkérdezett elemzők ezért mintegy 0,5 százalékponttal korrigálták felfelé a 2004-re vonatkozó előrejelzésüket.

Az elemzők szerint februárban az infláció ütemének további gyorsulására lehet számítani, amikor a fogyasztói árak növekedése elérheti a 7,8 százalékot, a csúcs azonban májusban várható, elemzések szerint nyolc százalék fölött lesz az éves infláció az ötödik hónapban.

A januári kedvezőtlen adat miatt az elemzők a korábbinál fél százalékponttal magasabb, 7,5 százalékos éves átlagos inflációt prognosztizálnak 2004-re.