Szilárda
0 °C
6 °C

Több lakás épült az idén

2004.05.04. 16:06
Hétezer lakást vettek használatba az év első három hónapjában, ami több mint másfélszerese az egy évvel ezelőttinek. A lakásépítésben 2001-ben megindult szerkezeti változás tovább folytatódik; a vállalkozások értékesítésre szánt, többszintes, többlakásos épületeinek térnyerésével, a lakossági építkezések, a családi házak és főleg a házilagos kivitelezés visszaszorulásával - tette közzé honlapján a KSH.
Az év első három hónapjában több hétezer lakást vettek használatba. Ez az egy évvel ezelőttinek több mint másfélszerese. A kiadott új építési engedélyek is ugyanezt a tendenciát tükrözik. 11 és félezer új lakás építésére adtak engedélyt, ennek közel felét három és többlakásos lakóépületbe tervezték - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Az új lakásépítési engedélyek száma hat százalékkal több, mint 2003 első három hónapjában volt, a növekedés a városokra, elsősorban a nagyvárosokra érvényes.

Szélsőségek

A használatba vett lakások számának alakulását az év első negyedében elsősorban a vállalkozói lakásépítés befolyásolta, mely országos átlagban 82 százalékkal több volt, mint az előző év hasonló időszakában. Területi kiterjedése egyenetlen, s ebből következik, hogy a lakásépítés megyénkénti alakulása nagyon szélsőséges adatokat tükröz. Az érintett megyékben a többlakásos épületek használatba vételével megtöbbszöröződött az épített lakások száma 2003 első negyedévéhez képest, máshol viszont stagnálás vagy visszaesés következett be.

Az önkormányzatok ugyanannyi lakást építtettek, mint tavaly, csak a lakások mérete csökkent: 61 négyzetméter helyett 44 négyzetméter. A természetes személyek lakásépítései az átlagosnál kisebb mértékben (43 százalékkal) nőttek, s az építtetői körben a lakosság és a vállalkozások egy évvel ezelőtti 67-27 százalékos részaránya 62-31 százalékra módosult.

A kivitelezésben még kisebb lett a lakosság szerepe: az építkezések egyharmada történt házilagos kivitelezéssel, míg a lakások 62 százalékát építőipari kivitelező szervezetek építették. Az új lakások egyre növekvő aránya (az előző évi 28 helyett 34 százalék) épült értékesítés céljára, a bérlakásépítés (120 lakás) nem volt jelentős ebben az időszakban.

Az építési kedv jelentős növekedése csak a fővárosra és a megyei jogú városokra vonatkozik, a többi városban stagnál, a községekben pedig csökken a jövőbeni építési hajlandóság. Gazdasági vállalkozások többszintes, többlakásos építkezései nyernek egyre nagyobb teret: az új lakások közel felét (49 százalék) három- és többlakásos épületben kívánják felépíteni.