Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Olcsóbb szállodák, több vendég

2004.02.09. 10:28
Idén januárban mind a szobaárbevétel, mind a vendégéjszakák száma átlagosan kilenc százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A budapesti ötcsillagosok augusztusi átlagos szobaára meghaladta a negyvenezer forintot.
A vizsgált időszakban a szállodák 38 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek- derült ki a KSH kimutatásából. A legmagasabb, 45 százalékos szobafoglaltságot a vidéki négy- és ötcsillagos szállodák érték el, míg a Budapesten működő háromcsillagos hoteleknek be kellett érniük a legalacsonyabb, 35 százalékos kihasználtsággal. Meg kell említeni ugyanakkor, hogy ezek a szállodák dinamikus árbevétel növekedést mutatnak.

Olcsóbb szállás

A hónap során egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 12 200 Ft volt. Ez kevesebb, mint az előző év azonos időszakára vonatkozó bruttó átlagár. Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 4700 forint bruttó szobaárbevétel jutott, ennek több mint kétszeresét, a legmagasabb egy szobára jutó árbevételt a budapesti ötcsillagos házak érték el.

A bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan kilenc százalékkal nőtt 2003 januárjához képest, a magasabb kategóriájú (a budapesti ötcsillagos és a vidéki négy-, ötcsillagos) szállodákban azonban csökkenés következett be. A budapesti háromcsillagos egységek szobaárbevétele a tavalyihoz képest 31 százalékos növekedést ért el.

A legdrágább

Legdrágábban az a vendég szállhatott meg, aki tavaly augusztusban Budapesten keresett szállást magának valamely ötcsillagos szállodában, hiszen ebben az időszakban az átlagos szobaár valamivel több, mint negyvenezer forint volt. Annak a turistának azonban, aki tavaly márciusban valamely vidéki háromcsillagos hotelbe tért nyugovóra a legalacsonyabb, mindössze hatezer forintos összeget kellett megfizetnie kijelentkezéskor.

2004 januárjában átlagosan kilenc százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest. Itt is a magasabb kategóriájú (a budapesti ötcsillagos és a vidéki négy-, ötcsillagos) szállodákban volt csökkenés. A legmagasabb, 35 százalékos növekedés a budapesti négycsillagos szállodákban történt.